hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jövőnket a sci-fi-szerzők írják?
Sci-fi prototípus-készítés a jövőbelátásért
A jövőnket a sci-fi-szerzők írják?

"A sci-fi-történetek sokszor félelmetes pontossággal bekövetkeztek."(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 02. 23.
A jövő kutatásának, illetve formálásának új keletű eszköze az ún. sci-fi prototyping. Lényege, hogy a science fiction módszerével – vagyis képzeletben – alkotnak meg egy új terméket vagy szolgáltatást, hogy megnézzék, hogyan működne a jövőben.

Vannak tudományos-fantasztikus művek, melyeket mindenki ismer, nem csak a zsáner rajongói.

A Star Wars vagy a Star Trek szinte biztosan ismerősen csengő címek, még azoknak is, akik nem látták vagy olvasták egyik történetet sem. A sci-fi alapművei azonban nem csak lézerfegyverekből és galaktikus űrutazásból állnak. A műfaj számos olyan, a társadalom jövőjével kapcsolatos történetet is kitermelt, melyek sötét képet állítottak az emberiség elé.

A tény, hogy ezen történetek sokszor félelmetes pontossággal bekövetkeztek, sokakat elgondolkodtattak: mi történik, ha a ma íródó sci-fiket vesszük alapul a jövő trendjeinek megismeréséhez?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!