hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soha nem látott veszélyben a szólásszabadság
Megválogatott szavak
Soha nem látott veszélyben a szólásszabadság

A kivetítőn Jack Dorsey volt Twitter-vezér egy 2020-as szenátusi meghallgatáson. A demokrata képviselők még több cenzúrát követeltek.(Forrás: AP / Greg Nash)

2022. 12. 15.
Elon Musk december elején nyilvánosságra hozta a Twitter korábbi működési gyakorlatáról árulkodó belső levelezés egy részét, amely igazolta, hogy 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában a közösségi média letiltotta a demokrata jelölt fiának, Hunter Bidennek a laptopjával kapcsolatos kompromittáló tartalmakat. Előfordult, hogy a Biden-stáb közvetlen kérésére módosították a hozzáféréseket.

A csaknem egy héttel később közzétett újabb fájlokból kiderült, hogy minden tagadás ellenére működött az ún. „árnyéktiltás” a cégnél. A formális felfüggesztéssel ellentétben ez azt jelentette, hogy a platform algoritmusait manipulálva, a felhasználók tudta nélkül korlátozták a bejegyzések láthatóságát.

A Twitter-akták harmadik adagja azt is leleplezte, hogy a közösségi oldal korábbi vezetői összedolgoztak a szövetségi ügynökségekkel (elsősorban az FBI-jal), ugyancsak a 2020-as választás manipulálása céljából, illetve, hogy Donald Trump fiókjának felfüggesztéséről már négy évvel azelőtt döntöttek, hogy végül a január 6-i eseményekre hivatkozva ténylegesen meglépték. 

Amerika is korán kezdte

Az Egyesült Államok története során mindig voltak időszakok, amikor úgy gondolták, kevesebb teret kell adni a nemkívánatos hangoknak. Mindjárt a fiatal köztársaságban lázadásellenes törvény tiltotta a kormánnyal, a Kongresszussal vagy az elnökkel szemben negatív írások „nyomtatását, idézését vagy közzétételét”. Egy vermonti képviselő ellen például vádat emeltek, mert bírálta John Adams elnök „pompakedvelését” és „zsugoriságát”, de több vezető republikánus újságírót és politikust is letartóztattak. Thomas Jefferson (aki elnökként később minden elítéltet kegyelemben részesített) megjegyezte, hogy alig kilenc-tíz év kellett ahhoz, hogy az amerikai kormányzat „még Angliáénál is önkényesebbé váljon”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!