hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra egy Obama lehet az amerikai elnök?
A volt elnök felesége az esélyesek között
Újra egy Obama lehet az amerikai elnök?

Fotó: AP / Jae C. Hong

2022. 12. 01.
Elstartolt a 2024-es kampány a Fehér Házért. Donald Trump a félidős választások után bejelentette indulását, és sokak szerint az sem véletlen, hogy Michelle Obama ekkorra időzítette második könyvének megjelenését.

Diana Allocco, a Reader’s Digest volt főszerkesztője a tippinsights.com oldalon megjelent cikkében (Here Comes Michelle) rámutat, hogy a honlap egyik augusztusi közvélemény-kutatásában a válaszadók 25 százaléka nyilatkozta, hogy 2024-ben Joe Bidenre szavazna. Rajta kívül csak egyvalaki ért el kétszámjegyű (14 százalék) támogatottságot: Michelle Obama, akiről hivatalosan nincs is szó mint potenciális jelöltről.

Allocco szerint viszont árulkodó jel, hogy november 15-én, pontosan egy héttel a félidős választások után jelent meg Michelle memoárja. (A jelöltaspiránsok könyvvel indítják kampányaikat, egyrészt adománygyűjtő mechanizmusként, másrészt lehetőségként a folyamatos médiaszereplésre.) Már a címválasztást is szándékoltnak tartja: a The Light We Carry – magyarul várhatóan Belső fényünk – a 2008-as kampányban Barack Obamát övező messiási retorikát idézi. (A keresztnév „villámlás” jelentése alapján viselőjét a világot megmentő „fényhozóként” ünnepelték.)

Joel Gilbert dokumentumfilmes, aki könyvet és filmet is készített a témában (Michelle Obama 2024), szintén azt állítja, hogy Michelle a férje által kitaposott utat követi, aminek része, hogy a kampányt személyes sztorira alapozza (ez Baracknál a Dreams from My Father, Michelle-nél a 2018-ban kiadott Így lettem, illetve a mostani The Light We Carry).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!