hetilap

Hetek hetilap vásárlás
40 év felett már butulunk, így előzhetjük meg
Az életmód a kulcs a demencia elleni harcban
40 év felett már butulunk, így előzhetjük meg

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 25.
Ígéretes hírek jönnek az orvostudomány világából a korai stádiumú Alzheimer-kór gyógyításával kapcsolatosan. Bár az agynak ez az időskori betegsége ma még nem gyógyítható, ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzéséért, elsősorban a helyes életvitel kialakítása révén.

Az időskori demencia, azaz szellemi és fizikai leépülés hátterében az esetek 80 százalékában az Alz­heimer-kórt (Alzheimer Disease – AD) szokás említeni. A betegség a 20. században, a várható élettartam növekedésével vált egyre gyakoribbá. Az életkor előrehaladtával mind súlyosabbá váló agyi betegség kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Ugyanakkor a szakemberek nem győzik hangsúlyozni az életmód ennél is nagyobb jelentőségét, hiszen az Alzheimer-kór tekintetében erősen hajlamosító tényezőnek bizonyulnak olyan, ereket károsító „civilizációs betegségek”, mint az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint. 

Az Alzheimer-kór előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de nem természetes következménye az öregedésnek: 65 év felett az emberek 5 százalékát, 85 év felett az 50 százalékát érinti.

A betegségnek négy stádiumát különböztetik meg – a folyamat fokozatosan tart az enyhe feledékenységtől a teljes leépülésig. Az Alzheimer-kór esetén a központi idegrendszerben gyulladások és kóros elváltozások jönnek létre az amyloid nevű fehérjék túlzott elszaporodása folytán, s mindez az agyi idegsejtek közötti kapcsolatok megszűnéséhez, illetve az idegsejtek pusztulásához vezet. Ennek következtében romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége, egészen addig, míg a legegyszerűbb hétköznapi feladatokat sem képes már elvégezni. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!