hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyire növeli az agykárosodás kockázatát a labdarúgás?
A fej nem játék
Mennyire növeli az agykárosodás kockázatát a labdarúgás?

Alan Shearer 260 gólt szerzett a Premier League-ben, ebből 46-ot fejjel. Kockázatok és mellékhatások. (Fotó: AP / Max Nash)

2020. 11. 19.
A múlt század derekán még a bokszolók demenciájaként írtak a jelenségről, ám egyre nagyobb a gyanú, hogy a fejet ért apró, de rendszeres ütések a futballistáknál is növelik a degeneratív agyi betegségek kockázatát.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Október végén egy egész nemzet gyászolta az egykori angol válogatott futballistát, Nobby Stilest, aki 78 éves korában halt meg. A megkülönböztetett figyelem nem véletlen: a legendás játékos tagja volt az 1966-os világbajnok angol csapatnak, és a németek ellen 4–2-re megnyert döntő után a kupával a kezében lejtett tánca az angol sporttörténelem egyik ikonikus jelenete. Nem mellesleg csupán két angol futballista volt, aki világbajnoki fináléban és Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőben egyaránt szerepelt, és győztesen hagyta el a pályát: Bobby Charlton és Nobby Stiles (a BEK-sikert is egy csapatban, a Manchester Unitedben érték el, mégpedig 1968-ban, a Benfica ellenében). A legendás játékos halála kapcsán azonban nemcsak az egykori sportsikereket emlegette fel a sajtó, hanem újra ráirányult a figyelem a labdarúgás és a degeneratív agyi betegségek közötti összefüggésre. Stiles ugyanis a prosztatarák mellett Alzheimer-kórban is szenvedett. 

A fejelés mint rizikófaktor

Az amerikai futball vagy éppen az ökölvívás kapcsán egyre többször hallani arról, hogy a fejet ért ütések miatt a játékosoknál megnő a neurodegeneratív betegségek kockázata. Meglepő lehet, de ez a jóval kevésbé durva labdarúgás esetében is felmerül: a briteknél már évek óta téma, hogy a futballisták is az átlagnál gyakrabban szenvednek demenciától, Alzheimer-kórtól, illetve Parkinson-kórtól – vagy éppen az egyébként nehezen diagnosztizálható krónikus traumás encephalopathiától (CTE).

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!