hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A Covid-járvány felgyorsítja a futballipar centralizációját"- beszélgetés Dénes Ferenc sportközgazdásszal
Konyhaasztalon a Liverpool-Manchester City
"A Covid-járvány felgyorsítja a futballipar centralizációját"- beszélgetés Dénes Ferenc sportközgazdásszal

Képforrás: Dénes Ferenc

2021. 03. 18.
A nagyok még nagyobbak lesznek, a piaci alapon gazdálkodó kisebb csapatok közül pedig több akár csődbe is mehet – mondja Dénes Ferenc sportközgazdász, akit a nézői élményről, a mesterséges intelligencia edzőkről, a transzsportolókról és a magyar sportpolitikáról is kérdeztünk.

Mióta a járvány miatt kiürültek a stadionok, mindenki azt latolgatja, hogy milyen hatással lesz majd a profi labdarúgásra a Covid. Egy év elmúltával mit lehet erre mondani? 

– A válaszhoz érdemes a piaci működés tekintetében megkülönböztetni egymástól a futballvállalatokat. A hazai elemzők sokszor magától értetődőnek veszik, hogy a hivatásos labdarúgás piaci alapon működik – de ez már csak részben igaz. Egyre nagyobb számban jelennek meg ugyanis az olyan gazdasági modellek, amelyek nem feltétlenül, vagy nem teljesen piaci alapúak. És itt ne csak a Sahtar Donyeckre vagy a Ferencvárosra gondoljunk, hanem mondjuk a Paris Saint-Germainre vagy a Manchester City­re, amelyeknél az UEFA is talált szabálytalanságokat a pénzügyi fairplay kapcsán.

Mindkét topcsapat esetében egyértelmű, hogy azok a pénzek, amelyek nem kifejezetten piaci tranzakciók mentén termelődtek, hatalmas versenyelőnyt jelentenek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!