hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láthatatlan mérgek pusztítják a férfi termékenységet
Az emberiség elveszítheti reprodukciós képességét
Láthatatlan mérgek pusztítják a férfi termékenységet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 26.
Egy mai férfinak csupán feleannyi spermája van, mint amennyivel a nagyapja rendelkezett. Ennek egyik, ha nem elsődleges oka, hogy a környezetünket elárasztó vegyi anyagok kikezdik az egészségünket és az emberi faj jövőjét – állítja Shanna Swan epidemiológus, akinek idén jelent meg könyve a vegyszerek termékenységromboló hatásáról.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A férfiak reproduktív egészségének sokat vitatott témájában áttörést jelentett, amikor 2017-ben a Human Reproduction Update című szaklapban megjelent Hagai Levine-nek, a jeruzsálemi Héber Egyetem epidemiológusának és nemzetközi csapatának nagyszabású elemzése. A szakértők minden kétséget kizáróan kimutatták ugyanis, hogy a spermiumok koncentrációja az 1970-es évek óta, kevesebb mint 40 év alatt több mint 50 százalékkal csökkent a nyugati férfiak körében. Ha a romló tendencia – minden jel szerint – tovább folytatódik, egy generáció múlva, 2050-re elveszíthetik fajfenntartó képességüket. 

A spermadeficitként is emlegetett probléma nem a szexuális teljesítőképességre, hanem a spermaállomány minőségére vonatkozik. A kutatók szerint mind a férfiak spermája, mind az abban található spermiumok (ondósejtek) tekintetében egy folyamatos minőségi és mennyiségi romlás tapasztalható (csökken a spermiumok száma, mozgékonysága és több a rendellenes spermium). 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!