Kártérítést követelnek Dániától a grönlandi nők, akiket a tudtukon kívül sterilizált az állam
Kártérítést követelnek Dániától a grönlandi nők, akiket a tudtukon kívül sterilizált az állam

illusztráció(Shutterstock/Michal Balada)

2023. 10. 03.
Eddig több mint 65 nő követel kártérítést a dán állam bánásmódja miatt, de sokkal többen lehetnek azok a grönlandi nők, akiket akaratukon kívül sterilizáltak.

Legalább 4500 grönlandi nőnek helyeztek fel orvosok a tudtukon és beleegyezésükön kívül spirált a ’60-as években. A tömeges orvosi beavatkozások célja az volt, hogy az őshonos népesség szaporulatát mesterségesen visszaszorítsák és lecsökkentsék.

Grönland dán gyarmat volt 1953-ig, és bár azóta már autonóm területnek számít, de továbbra is Dánia kontrollálja a sziget pénznemét, igazságszolgáltatását, valamint a kül- és biztonságpolitikáját.

A grönlandi kormány becslése szerint 1969-re már a helyi nők 35 százalékán végeztek el fogamzásgátló beavatkozásokat, és az áldozatok között 13 éves lányok is voltak.

Sok nőnél a spirál felhelyezése miatt egészségügyi komplikációk léptek fel, többen soha nem tudtak gyermeket szülni, másoknak a méhét is el kellett távolítani.

A bűncselekményekről csak tavaly értesült a nagy nyilvánosság, amikor Dániában egy podcastsorozatot tett közzé a közmédia.

A dán és a grönlandi kormány vizsgálatot indított, de ennek az eredménye csak 2025-re lesz kész.

Az áldozatok azonban nem akarnak tovább várni, és mihamarabb kártérítést szeretnének az őket ért súlyos bűncselekmények miatt.

“Öregszünk. A legidősebb nő közülünk, akinek spirált helyeztek fel a ’60-as években, a ’40-es években született, és már lassan 80 éves lesz. Most akarunk tenni valamit”

- nyilatkozta a kártérítési per kezdeményője, Naja Lyberth.

(BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!