hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Különös olimpia: nézők nélkül, transznemű versenyzőkkel, a Covid árnyékában
A japánok többsége nem szeretne ötkarikás játékokat
Különös olimpia: nézők nélkül, transznemű versenyzőkkel, a Covid árnyékában

Tüntetés az olimpia ellen. A japánok többsége nem ért egyet azzal, hogy a vírusfenyegetés árnyékában is legyen olimpia.(Fotó: AP / Eugene Hoshiko)

2021. 07. 08.
Úgy néz ki, hogy idén mégis megtartják a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát annak ellenére, hogy Japánban még mindig növekszik a koronavírus- fertőzöttek száma. A kitiltott nézők hiánya viszont hatalmas gazdasági veszteséget jelent majd, és a japán társadalom nagyobbik fele szerint inkább le kellene mondani a játékokat.

A 2020-ról elhalasztott tokiói olimpia jelmondata „United by Emotion”, azaz „Egységben érzelmek által”, viszont egyre jobban látszik, hogy az egyetlen egységes érzelem, ami a rendezvényt jellemezheti, a frusztráció. A koronavírus-járvány ugyanis egyáltalán nincs visszaesőben Japánban, hanem továbbra is egyre több az új megbetegedés. Az új esetek száma elérte a napi 700 főt, és tovább növekszik, mindamellett, hogy az oltottsági szint május végén még alig 5 százalékos volt az országban.

Ennek köszönhetően a Japán Olimpiai Bizottság döntése alapján a július 23-tól augusztus 9-ig tartó olimpiai játékokon külföldi szurkolók nem vehetnek részt. Az eddig eladott több mint 600 ezer jegy visszaváltása már elkezdődött, ami tovább növeli a megrendezés költségeit. Általános esetben egy olimpia közvetlen költségeinek 70-80 százalékát fedezik a jegyeladások, ami ebben az esetben szinte teljes mértékben ki fog esni.

60 japán nagyvállalat összesen 3 milliárd dollárt adakozott össze szponzori hozzájárulásként az olimpia javára, ami nagyjából a halasztás költségeit fogja fedezni. A jelenlegi hivatalos adatok szerint Japán már így is legalább 15,5 milliárd dollárt költött a verseny megrendezésére, ami a kormányzati vizsgálatok szerint csak egy kiindulási összeg, a végén a mérleg ennek a duplája is lehet. Mindezt úgy, hogy a legnagyobb japán vállalatoktól, azaz a Toyotától, a Bridgestone-tól, a Panasonictól, illetve a dél-koreai Samsungtól érkező szponzori bevételek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zsebébe vándorolnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!