hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutánsok támadása: a delta el sem múlt, de már terjed a lambda
Harmadik oltásra is szükség lehet a mutánsok ellen
Mutánsok támadása: a delta el sem múlt, de már terjed a lambda

Lakosságarányosan Peruban haltak meg a legtöbben a koronavírus-járványban.(Fotó: AP / Guadalupe Pardo)

2021. 07. 14.
Az aggodalomra okot adó SARS-CoV-2 variánsok elnevezése mindeddig többnyire a felbukkanásuk földrajzi helye szerint változott, így hallhattunk már dél-afrikai, brit, brazil és egyéb variánsokról. 2021 júniusában a WHO bevezette a konkrét vírusmutánsokat a görög ABC betűivel jelölő új módszertant, így az aktuális főellenség a Delta variáns néven fut, miközben a nyomában már ott liheg a Lambda is.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

A WHO három fő kategó­riába sorolja az ismert SARS-CoV-2 variánsokat: az aggodalomra okot adó (variants of concern), a figyelemre (variants of interest) és a további nyomon követésre érdemes variánsokra (Alerts for further monitoring). A legsúlyosabbnak minősülő, aggodalomra okot adó kategóriába jelenleg az alfa, a béta, a gamma és a delta variánsok tartoznak, melyek korábbi nevei rendre brit, dél-afrikai, brazil és indiai variánsok voltak.

Ezek közül is kiemelkedik a 2020 decemberében Indiában megjelent delta variáns, ami igen hamar vált a közel 1.4 milliárdos lakossággal rendelkező ország és az Egyesült Királyság fő variánsává. 2021 júniusára szakmai becslések alapján az USA-ban már az új esetek több mint 20 százalékáért felelt, miközben a delta plusz variáns is felütötte a fejét. A Yale Medicine arra figyelmeztet, hogy a delta a korábbi variánsoknál fertőzőbb. A jelenleg elérhető adatok alapján másfélszer gyorsabban terjed, mint az alfa, amely az eredeti SARS-CoV-2-nél szintén másfélszer fertőzőbb. Az epidemiológiai vizsgálatok alapján amíg egy, az eredeti vírussal fertőződött páciens 2,5 személynek adhatta tovább a vírust, addig a delta variáns esetében ez az érték már 3,5-4 között mozog.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!