hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lelkünket adjuk el a sütikért
Ruff Tibor elmélkedése a képernyőfüggőségről
Lelkünket adjuk el a sütikért

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 14.
A képernyőnek van egy bűvölete. Önmagában is. Más, hasznosabb, de főleg egészségesebb dolgom lenne, amihez kedvem is van, el is határoztam, még kint a napfényben, mielőtt ezt bekapcsoltam itt a szobában, mégis itt ülök, bámulom a képernyőt, de nem nézem, hanem azon gondolkodom, mire kattintsak még rá, ami érdekesebb lenne, mint ez a teljes tartalmatlanság, ahová most jutottam a tervezettnél sokkal hosszabbra nyúlt szörfölésben.

Jó, mondjuk a munkámat is végeztem rajta, kábé az idő felében, de aztán belebambultam az információáradatba, majd elábrándoztam. Arról, hogy szerintem kellene hozni egy törvényt, hogy az alkoholhoz, dohányzáshoz stb., mindenféle addiktív és káros szenvedélyhez hasonlóan tizennyolc éves kor alatt ne lehessen törvényesen hozzáférni az internethez, vagy legalábbis annak nem ellenőrzötten hasznos tartalmaihoz. Úgy tűnik, a szülők által kezelt szűrőprogramok messze nem elégségesek a kívánatos helyzet eléréséhez, főleg, ami magukat a szülőket illeti, ez pedig a következő generációkban már most is látható rendkívüli lelki és szociális zavarokat okoz majd.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Bizonyított, hogy súlyos elvonási tüneteket mutató függőséget alakít ki, ami mind a szemre, mind a testtartásra, mind az agyra, mind a lélekre súlyosan káros hatással van. Az információáradat régebben elképzelhetetlen mennyisége és a szociális kapcsolattartás, az intim­szféra virtualizálódása a „közösségi” oldalakon, s az ezek által megkövetelt reakciógyorsaság többszörösen túllépte az emberi lélek természetes élményfeldolgozási kapacitását, ez súlyos stresszhez, űzöttséghez, depressziókhoz, félelmekhez, szorongásokhoz vezet, intellektuálisan és emocionálisan felszínességre kényszerít a közösségi élet pihenést nem tűrő sebessége, „fecseg a felszín, hallgat a mély”, ellehetetlenül a magány, az elmélyedés, a lelki pihenés egészséges szüksége, a szellem elsekélyesül, a gondolatok silányak, közhelyesek, igaztalanok, ez kedvez az ideológiai csalásoknak, az embert nem a valóság vezeti, látványosan eluralkodott a dans l’macabre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!