hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyőzték a démonjaikat: bántalmazott gyerekek, akikből törödő szülők lettek
Legyőzték a démonjaikat: bántalmazott gyerekek, akikből törödő szülők lettek

Fotó: Becsengetünk Produkció

2021. 02. 10.
A nehéz gyermekkor nem feltétlenül ismétlődik nemzedékről nemzedékre. Egy nemrég bemutatott dokumentumfilm szereplői nagyon mélyről indulva voltak képesek normális felnőttekké, szerető szülőkké válni.

Az, hogy tömegeknek nincsenek pozitív mintái a jól működő családról, nem feltétlenül jelent leküzdhetetlen hátrányt vagy eleve elrendelt sorsot. Sok múlik rajtunk, a hozzáállásunkon is, amit az is bizonyít, hogy nagyon sokan vannak körülöttünk olyanok, akik képesek voltak a nem­egyszer rettenetes gyerekkoruk ellenére is normális éle­tet élő felnőttekké válni.

Hat ilyen hétköznapi hősről készített dokumentumfilmet Skrabski Fruzsina. A Traumáinkon innen és túl című filmet a rendező kimondottan antipszichológiai műnek szánta, amely a bemutatott életutakon keresztül azt érzékelteti, hogy az élet gyakran rácáfol a különböző pszichológiai dogmákra, jelesül arra, miszerint senki nem menekülhet meg az elődei által meghatározott sorsától.

Szerencsére a pszichológusok sem egyformán látják a világot. Elég csak a filmben idézett kanadai szakemberre, Jordan Petersonra utalni, aki szerint azoknak a többsége, akiket bántottak gyermekkorukban, nem bántják a saját gyermekeiket. Matematikailag is kimutatható, hogyha a bántalmazás minden egyes esetben automatikusan továbbadódna, akkor ma már a teljes emberiség érintett lenne. A bántalmazás többnyire eltűnik a generációk során, mert az emberek megállítják a terjedését – hangzik Peterson végkövetkeztetése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!