hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tíz év, és saját kávésbögrénk sem lesz?
Lopakodó kommunizmus trendi csomagolásban
Tíz év, és saját kávésbögrénk sem lesz?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 08. 17.
Azt gondolhatnánk, hogy a szovjet típusú szocialista rendszerek összeomlásával már nincs szükség a magántulajdon előnyeinek további bizonyítására. Mégis vannak, akik a javak birtoklásához való viszonyulásunk átformálásával a gazdasági kollektivizmus minden eddiginél extrémebb formáját valósítanák meg.

A Világgazdasági Fórum (WEF) előrejelzései szerint a magántulajdon 2030-ig eltűnik bolygónkról. „Semmi sem lesz a tiéd, és boldog leszel” – indít a platform által tavaly októberben közzétett, a jövőt tíz éves távlatban bemutató videó. Az ötlettel már 2016-ban, a WEF éves davosi találkozója előtt előhozakodott egy cikk a Forbes magazinban, amelynek segítségével időutazást tehetünk ebbe az „enyém-tied” nélküli világba.

Kalauzunk Ida Auken dán ökoaktivista, volt környezetvédelmi miniszter (2011–2014), jelenleg a Folketing (parlament) tagja, és a cikk megjelölése szerint a WEF munkatársa. Megtudjuk tőle, hogy a vásárlásra letűnt korok elavult kellékeként fogunk emlékezni, termékek helyett ugyan­is szolgáltatásokat veszünk igénybe. A kommunizmust – ahol elsősorban a termelési javak magántulajdonának megszüntetésére mentek rá – is túlszárnyaló rendszerben a fogyasztási cikkek (még a ruhák) sem lesznek a sajátjaink. Amire épp szükségünk van, azt megrendeljük, és néhány perc múlva egy drón már landol is vele az ajtónk előtt.

A közlekedéshez, szálláshoz, étkezéshez, és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen dolgokhoz ingyenesen hozzáférhetünk. Nincs értelme autót fenntartani, mert egy blikkre bármikor hívhatunk egy vezető nélküli vagy akár repülő járművet. Senki sem birtokol házat vagy lakást, és senki sem fizet bérleti díjat, mert mindig az használja a szabad területet, akinek szüksége van rá – például, írja Auken, teljesen normálisnak fog számítani, ha a nappalijában üzleti találkozót tarthatnak, amikor ő épp nincs jelen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!