hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénzesővel pörgetnék fel a gazdaságot
Tömegek kerülhetnek hitelcsapdába
Pénzesővel pörgetnék fel a gazdaságot

A válsághelyzet alkalmat ad a gazdasági, pénzügyi és politikai struktúrák radikális megváltoz tatására, ilyen kísérlet a Világgazdasági Fórum Nagy Újrakezdés koncepciója is. Nem mindenki fogadja lelkesen(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 04. 15.
A legtöbb országban még hatalmas erőkkel folyik a koronavírussal szembeni küzdelem, de a gazdasági, pénzügyi és politikai rendszerek már a járvány utáni világra is készülnek. Ennek során a 2008-as válságból való helyreállítás sikerreceptjét igyekeznek másolni, de felturbózva: gigászi méretű hitelekkel és központi pénzesővel állítanák talpra és pörgetnék fel a világgazdaságot.

A koronavírus-járványt sokan a globalizáció megbicsaklásaként értelmezték. Valóban, az egyes országok maguk döntöttek a járványügyi intézkedésekről, a lezárásokról, és amennyiben voltak közös tervek a fellépésre (lásd az EU vakcinabeszerzését), az a gyakorlatban sok bonyodalomhoz vezetett.

Visszatekintve azonban azt láthatjuk, hogy a Covidra adott válasz nagymértékben globális mintát követ. Az egyes országok szinte egyszerre vezettek be nagyon hasonló intézkedéseket: szigorú lezárások, maszkviselés, tesztelés, távoktatás, távmunka, gyorsított vakcinafejlesztés és -engedélyezés, gyorsított oltási programok, vakcinaigazolvány, a hullámok közötti, illetve nyári lazítás és ismét nyitás. Eltérések inkább a hangsúlyokban, részletekben voltak a nyugati világban (kivétel alig akadt, talán a svéd modell lógott ki a sorból), illetve abban, hogy mennyire volt fegyelmezett és felkészült az adott társadalom, milyen állapotban volt az ország egészségügyi rendszere.

Ezek a programok nem központilag, hivatalosan voltak ugyan vezé­relve, de a nemzetközi média, a napi szinten érkező hírtömeg, a statisztikák, a járványügyi szakértők, a WHO, az eluralkodó bizonytalanság és félelem, a bevált vagy éppen nem bevált módszerek erős igazodási pontot jelentettek. Az egyes kormányok általában ugyanazon, kisebb kockázattal járó intézkedések mellett döntöttek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!