hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 04. 15.
A magyarországi holokauszttúlélők és a zsidómentők között hosszú évtizedekig nem volt kapcsolat. A múltfeldolgozás jelentős mérföldkövének számított, amikor a vészkorszak borzalmainak túlélői ki tudták fejezni hálájukat és köszönetüket az embermentők felé. Történetek a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából.

A 16 éves Miriam Ben Davidnak még a nyilas rémuralom előtt sikerült kimenekülnie Magyarországról: Románián keresztül eljutott a mai Izrael területére, ahol azóta is él. A menekülőakcióhoz azonban néhány hétre el kellett tűnnie. Erre az időre a Hegedűs család fogadta be, bújtatta el. Később, jóval a háborút követően Miriam felkereste Hegedűséket, majd mikor a gyermekei felnőttkorba értek, úgy döntött, hogy megismerteti őket a család magyarországi holokauszttörténetével és az őt annak idején bújtató családdal.

Merthogy voltak olyanok nálunk is, nem kevesen, akik 1944–45-ben zsidómentésre vállalkoztak, jóllehet minden sarkon ott virítottak a falragaszok, hogy aki a zsidókat segíti, felkoncoltatik.

Nem volt egyedi annak a vidéki családnak az esete, akik egy kislányt bújtattak, majd a szomszéd feljelentése után a falu főterén nyilvánosan végezték ki őket védencükkel együtt. „Ilyen hőstetteket nem lehet elvárni senkitől, de külön elismerést érdemelt egy olyan társadalomban, amelytől semmiképp sem állt távol a nácikkal való együttműködés és a feljelentgetés” – erősíti meg kérdésünkre Előd Nóra drámapedagógus, holokauszt-túlélő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!