hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terápiás doku: Oláh Judit visszatérése Epipóba
Oláh Judit rendezővel a 2014-es Sipos-ügy kapcsán készített dokumentumfilmjéről  beszélgettünk
Terápiás doku: Oláh Judit  visszatérése  Epipóba

A film a zárt, kontrollálatlan rendszerekben rejlő veszélyekre hívja fel a figyelmet: arra, hogy a gyermekek helyzetével milyen könnyű felnőttként visszaélni.(Forrás: HBO)

2020. 10. 14.
Környezete nehezen hitte el, hogy a népszerű férfi tanár, a ragyogó intellektusú, körberajongott táborvezető számos rábízott gyerek lelki és szexuális bántalmazója volt. Hiába a beismerés, ma is sokan felmentik őt, egykori áldozatai viszont súlyos terheket cipelnek. Oláh Judit rendezővel a 2014-es Sipos-ügy kapcsán készített dokumentumfilmjéről  beszélgettünk.

Az egyik fővárosi elit gimnázium közkedvelt magyartanárja a ’80-as évek végén azért hagyott fel váratlanul a tanítással, és azért szüntette be népszerű nyári gyerektáborait Szendrőn, mert két tanítványának szülei „felnyomták” őt az iskolaigazgatónál – derült ki 2014-ben egy újságcikkből. A férfi szexuálisan molesztálta középiskolás diákjait, leginkább fiúkat – a táboroztatáskor és az otthonában tartott korrepetálások alatt –, s miután két érintett fiú beszámolt erről a szüleinek, azok választás elé állították a tanárt: vagy elmegy, vagy feljelentik. 

Sipos a távozás mellett döntött – ezután az MTV-ben ifjúsági és gyermekműsorok szerkesztője lett, komoly tévés karriert futott be és számos díjnak, így a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének is birtokosa lett. A munkahelyváltás még 1988-ban történt, s a 2014-es cikkből az derült ki, hogy az időközben felnőtté vált áldozatok máig tartó traumával küzdenek amiatt, hogy gyermekkorukban durván visszaéltek a bizalmukkal, rajongásukkal.

egy humoros, művelt, lehengerlő modorú fiatal tanárba senki nem hajlandó belelátni egy szörnyeteget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!