hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Olyan, mintha valaki állandóan inspirációt adna” - interjú Dr. Gyenis Jánossal
A tudomány és hit kicsit sem ellentmondásos kapcsolatáról beszélgettünk
„Olyan, mintha valaki állandóan inspirációt adna” - interjú Dr. Gyenis Jánossal

Fotó: Író Zoltán

2020. 11. 25.
Túl a nyolcvanon továbbra is aktívan dolgozik. Az egykori vegyészmérnök  most a nanotechnológiát kutatja. Októberben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Beszélgettünk az életpályájáról, a vakolatba keverhető hőtároló kapszulákról, valamint a tudomány és hit kicsit sem ellentmondásos kapcsolatáról.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Ön eredetileg vegyészmérnökként végzett. Mi vitte erre a pályára?

– Gyerekkoromtól fogva érdekeltek a körülöttem lévő világ dolgai. A családomban azonban történt egy nem várt esemény: édesapám, aki református lelkészként tevékenykedett, meghalt, amikor 10 éves voltam. Öten voltunk testvérek, páran közülünk főiskolára jártak ekkoriban, de többen még eltartásra szorultunk. Innentől kezdve ez a feladat édesanyámra hárult, aki ugyan rendelkezett tanítónői végzettséggel, de egészen eddig a pontig otthon volt velünk, nem dolgozott. Édesapám halála után Szigetvárra költöztünk, ahol édesanyám mindenféle munkákat elvállalt – például fizikai munkát konzervgyárban –, hogy fenntartsa a családot. Számomra végül szerencsésen alakult ez a költözés, mert a szigetvári iskolákban nagyon jó tanáraim voltak. Már általános iskola végén lekötötte a figyelmemet a fizika és a kémia, nagyon érdekesnek találtam őket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!