hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új frakcióval  és a soros elnökséggel venné át a kezdeményezést Orbán Viktor Brüsszelben
Európa patriótái, egyesüljetek!
Új frakcióval  és a soros elnökséggel venné át a kezdeményezést Orbán Viktor Brüsszelben

A Patrióták Európáért szövetség alakuló sajtótájékoztatója Bécsben.(Fotó: FB / Orbán Viktor)

2024. 07. 04.
Csaknem egy hónap telt el az uniós választások óta, de az európai közélet nem nyugszik. Óriási átrendeződések az Európai Parlamentben, viharos választások Franciaországban, és a soros elnökség, amit a magyar kormányfő a kijevi látogatásával lényegében berobbantott.

Követni is nehéz, hogy pontosan mi minden történik az európai politikában, nemhogy megérteni. Különösen nehéz egy hetilap cikkében összegezni mindazt, ami szóra (írásra) érdemes úgy, hogy közben óránként is változhatnak az események. Minden­esetre kísérletet teszek rá.

Mit keres Orbán Viktor Kijevben?

Magyarország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségét, amelyet hat hónapig tölthet be az éppen soron következő tagállam. Komoly hatalommal, döntési jogkörrel a pozíció nem jár, de a rá irányuló figyelem és a politikai közbeszéd tematizálásának lehetősége adott: és ezt minden jel szerint az utolsó négyzetcentiméterig ki fogja maxolni a magyar miniszterelnök. A magas fordulatszámot nemcsak az elnökségen dolgozó budapesti és brüszszeli több száz, sőt ezerfős magyar stáb jelzi, hanem az is, hogy az elnökség átvételének másnapján Orbán Viktor első útja egyenesen Kijevbe vezetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz. A magyar kormányfő 12 év óta először utazott Ukrajnába, a háború kitörése után 28 hónappal, az EU tagállamainak vezetői közül utolsóként. Az utazás viszont nem véletlen: Orbán Viktor ugyanis nem hatalmas pénzügyi támogatásról vagy a fegyverszállítások megindításáról egyezett meg – hanem megkérte Zelenszkijt, hogy fontolja meg egy gyors, határidős tűzszünet életbe léptetését.

Mindez nyilvánvalóan nem egy önjáró magyar kezdeményezés a háború lezárására, hanem kiválóan illeszkedik abba a hetek óta tartó folyamatba, ami az ukrajnai háború lezárásának felgyorsítására irányul. Maga Zelenszkij is már visszafogottabban nyilatkozott a háború befejezésének feltételeiről, ahogyan most már arról is érkeztek hírek, hogy Donald Trump volt (és leendő?) amerikai elnök már a háttérben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról többek között, hogy mekkora részt tarthatna meg az elfoglalt ukrán területekből. A Politico értesülését a Kreml cáfolta, ám világos, hogy létező szándék van a háború lezárására, amelyre elemzők szerint legkésőbb év végéig sor kerülhet, hacsak nem valamelyik nagyhatalom érdeke váratlanul az eszkaláció felé irányulna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!