hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élénk vita az államfőválasztás körül
Váratlan helyzet, sok kérdőjellel
Élénk vita az államfőválasztás körül

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 02. 22.
A kegyelmi ügy és az erre ráépülő civil és politikai kezdeményezések elé várhatóan viharos gyorsasággal beelőz a köztársaságielnök-választás, amely idén sok érdekességet is tartogat.

Mint ismert, Novák Katalin február 11-i dátummal benyújtotta az Országgyűlésnek lemondó nyilatkozatát, amely az Alaptörvény értelmében legkorábban 15 nappal később, azaz február 26-án lép életbe, ezt követően dönthetnek a képviselők annak elfogadásáról.

Ez minden bizonnyal még azon a napon meg is történik, lévén ez a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapja, tehát a képviselők azonnal dönthetnek erről. (Elméletileg a parlament dönthet úgy is, hogy felkéri a köztársasági elnököt, hogy elhatározását tizenöt napon belül újból fontolja meg, ám erre ezúttal – az egyértelmű politikai nyilatkozatok alapján – nyilvánvalóan nem kerül sor.)

A szavazás eredményének kihirdetése után az ideiglenes köztársasági elnök az Országgyűlés elnöke lesz, azaz Kövér László, aki – mint azt Schiffer András volt országgyűlési képviselő a Heteknek adott interjúban elmondta – teljes jogkörrel tölti be a tisztséget az új államfő megválasztásáig. „Ehhez még esküt sem kell letennie, mert a megbízatása a parlamenti pozíciójából fakadóan automatikus, és így a képviselői esküje érvényes ilyen esetben” – tette hozzá Schiffer.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!