hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit kezd az ellenzék Novák Katalinnal?
Elengedték a köztársaságielnök-választást
Mit kezd az ellenzék Novák Katalinnal?

Novák Katalin a Sándor-palotába érkezik 2020. szeptember 21-én, miniszteri kinevezése napján. (Fotó: Novák Katalin / Facebook )

2022. 01. 27.
Novák Katalin köztársasági elnökké választását ma már mindenki kész tényként kezeli. De mit tehet az ellenzék egy ilyen politikai helyzetben, és egyáltalán milyen kilátások vannak ellenzéki kormányváltás esetén az államfő elmozdítására? Számíthatunk forradalmi változásokra?

Magyarország április 3-án dönt arról, hogy milyen összetételű Országgyűlést szeretne a következő négy évre. Mielőtt azonban erre sor kerülne, egy másik fontos államhatalmi szereplőről, a köztársasági elnökről is minden valószínűség szerint döntés születik, csak éppen a Parlament üléstermében. Áder János köztársasági elnök mandátuma május 9-én jár le és a hatályos jogszabályok értelmében az új államfőt Áder megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, de legfeljebb hatvan nappal kell megválasztani.

Mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban bejelentette: az Országgyűlés február 21-től március 10-ig tartó tavaszi ülésszakának utolsó napján fog szavazni a törvényhozás az államfő személyéről, aki egyebek mellett hivatott a nemzet egységét kifejezni, legalábbis jelképesen. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti választások előtti lehető legkorábbi dátumot jelölték ki a választásra. Figyelembe véve a Fidesz kétharmados többségét, a politikai realitások talaján állva biztosra vehető, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által támogatott Novák Katalin lesz a befutó (az első fordulóban kétharmados többség kell a győzelemhez, ha ez nem teljesülne, akkor elegendő a sima szavazattöbbség is).

Vajon mit tud tenni ebben a helyzetben az ellenzék? Milyen szempontok alapján érdemes jelöltet vagy akár jelölteket állítaniuk?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!