hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Földi László a kegyelmi botrányról: mindenki arra kíváncsi, mi történt a háttérben
Magyarország célország
Földi László a kegyelmi botrányról: mindenki arra kíváncsi, mi történt a háttérben

Fotó: FB/ US Embassy

2024. 02. 14.
Nagyon sok célszemély van bizonyos noteszekben előjegyezve, és ezért úgy gondolom, hogy a védelemnek is sokkal fokozottabbnak kellene lennie – mondta el Földi László, titkosszolgálati szakértő, az Információs Hivatal korábbi műveleti igazgatója, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi elnöke, akivel K. Endre kegyelmi ügyének titkosszolgálati háttere kapcsán beszélgettünk. Földi László elmondja, nem tartja kizártnak, hogy az emberi butaságon túl más is történhetett ebben az ügyben.

  Az utóbbi napokban kiderült, hogy Balog Zoltán korábbi miniszter, jelenleg református püspök személyesen lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy K. Endre kegyelmet kaphasson. Mennyire szerencsés dolog ez?

Attól, hogy valaki komoly beosztásba került, még nem lesz nagy ember, hanem olyan felelősséggel ruházzák fel, ami feladatokkal jár. A politikusok ezt nagyon sokszor félreértik. A széknek, a hivatalnak a becsületét kellene őrizniük, a saját nevük, a saját személyük másodlagos. Ezt tudnia kellene, pláne egy volt miniszternek, hogy nem javasolgatunk, nem járunk közben, nem hozzuk nehéz helyzetbe azt, aki éppen most ül abban a bizonyos székben, hanem hagyjuk megfelelő módon működni a dolgokat. És hogyha azt mondja az Igazságügyi Minisztérium mint előterjesztő, hogy nem javasolja a kegyelmet, akkor én, a volt miniszter nem lobbizok, teljesen mindegy, hogy ki keresett meg és milyen formában, mert tudom, hogy a felelősség nem az enyém. A felelősség azé, akit megpróbálok befolyásolni. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy nincs külön út, csak a normális, törvény által és a protokoll által felépített rendszer járható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!