hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rekordinfláció után: így alakult a magyarországi szegénység
Kétmillió szűkölködő
Rekordinfláció után: így alakult a magyarországi szegénység

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 11. 22.
Az infláció, főként az energia- és élelmiszerárak elszabadulását tavaly mindenki megérezte, de elsősorban a gyermekeket, illetve az alacsonyabb jövedelmű családokat érintette negatívan – nem csak nálunk. Az anyagi körülmények romlása ellenére növekedett viszont az élettel való elégedettség.

Képbe hozzuk! A Hetek előfizetői akciójában a 90 nyeremény mellett a fődíj most egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Most októberben az infláció mutatója hazánkban 9,9 százalékos értékkel egyszámjegyűvé vált (EU-s szinten 2,9 százalék a drágulás mértéke), azaz ekkora a drágulás mértéke a tavaly októberi árakhoz képest. A hazai infláció csökkenésében nem kis szerepe van annak, hogy tavaly ilyenkor emelkedtek az árak a rezsicsökkentés visszafogása, majd a benzinárstop kivezetése miatt. 

Az energiaárakon kívül a drágulást számos egyéb tényező is befolyásolja, ilyen például a forintárfolyam alakulása. Elemzők szerint valószínű, hogy az árak emelkedése jövőre, ha kisebb mértékben is, de folytatódni fog. A háztartások életszínvonala című friss KSH-kiadvány a 2022-es helyzetet tükrözi, ami vegyes év volt, tekintve, hogy az első felében még a választási pénzeső generálta fogyasztás dominált, amit aztán egy mind jobban elszabaduló infláció követett. Jóllehet, a bérek éves átlagban 18 százalékkal nőttek, az áremelkedések miatt nem nagyon éreztük ennek a hatását (egész pontosan 2 százalékkal nőtt a reáljövedelmünk). Ez kihatott a fogyasztásra is, különösen a kiskereskedelmi mutatókra: a forgalom nőtt, a fogyasztás volumene csökkent, azaz egyre többet költöttünk egyre kevesebb dologra, különösen a hátrányosabb helyzetű régiókban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!