hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokkoló számok: a gyerekek ötödét molesztálják
Védtelenül
Sokkoló számok: a gyerekek ötödét molesztálják

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 03. 09.
A gyermekek akkor lesznek védettebbek a szexuális bántalmazással szemben, ha megfelelő szexuális nevelésben részesülnek, és ha a visszaéléses ügyek nem fognak elsikkadni – vélik szakemberek a B. Zsolt-ügyről, amely ismét rámutatott gyermekvédelmi és közoktatási rendszerünk komoly hiányosságaira.

M int arról korábban is írtunk, februárban országos felháborodást keltett a B. Zsolt-ügy: egy óbudai általános iskola 39 éves pedagógiai asszisztenséről kiderült, hogy kisdiákjai körében LMBTQ-propagandát folytat, s a közösségi médiában számos 14 év alatti tanítványa követi 18+-os videóit, melyekben egyebek mellett öngyilkosságra buzdít, illetve azzal kérkedik, hogy egy 15 éves fiú a szeretője. A férfi bejegyzéseiből az is kiderült, hogy tevékenységéről az iskola vezetősége már korábban is tudott, tavaly októberben meg is kérték őt, hogy vegyen le fotókat az oldaláról, illetve törölje kiskorú követőit, amit a férfi megtagadott. A botrány végül azért tört ki idén februárban, mert a diákok szülei egységesen léptek fel a férfi ellen amiatt, hogy a vezetőség az alsó tagozatosokhoz is beküldte őt órát tartani, melyen a homoszexualitásról okosította ki a gyermekeket. A férfit a botrány után elbocsátották, de arról nem tudni, hogy kivizsgálják-e az iskolaigazgató vagy a tankerület felelősségét az ügyben.

Bár a férfi viselkedése a Nemzeti Pedagógus Kar vezetői szerint egyértelműen szakmai etikai szabályokba ütközik, azonban a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem követett el bűncselekményt, tekintve, hogy a Btk. 14 éves kor felett nem korlátozza semmilyen beleegyezéses szexuális kapcsolat létesítését. A volt pedagógiai asszisztens 15 éves fiúval folytatott szerelmi viszonya kapcsán Tényi István mégis feljelentést tett, mivel felmerülhet a szexuális erőszak bűntett gyanúja.

Egyes ellenzéki aggályok szerint merőben ellentmondásos a jelenlegi törvényi szabályozás, amely egyfelől megtiltja a homoszexualitás népszerűsítését a 18 év alattiak körében, másfelől viszont 14 éves korban határozza meg mindenféle szexuális kapcsolat, így a homoszexuális viszony beleegyezési korhatárát is. A kormány őszre ígérte a gyermekvédelmi törvény Európában példátlan szigorítását, továbbá az alapvető jogok biztosa közleményben tudatta, hogy hivatalból vizsgálatot indított „a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzése érdekében”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!