hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért drágultak meg ennyire az élelmiszerek Magyarországon?
Enyhül az áremelkedés 2023-ban?
Miért drágultak meg ennyire az élelmiszerek Magyarországon?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 02.
500 forintért ma 1 liter tejet vagy fél kiló kenyeret vehetünk valamelyik olcsó diszkontláncban – az élelmiszerek drágulása Európa-szerte Magyarországon a legnagyobb mértékű, az okok összetettek. Az előrejelzések szerint a drágulás 2023 közepétől fékeződni fog.

Lassan az inflációs csúcsra érhet egyes élelmiszerek ára Magyarországon, mert az átlagvásárlót az üzletek polcai előtt már nem éri olyan sokkhatás a hetenkénti áremelésektől, mint ami november-decemberben volt jellemző. Igaz, 2,8 százalékos UHT-tejet találni 209 forintért ma is kiemelkedő mutatvány, ahogy más ársapkás termékekből, például a kristálycukorból sem ritka az átmeneti vagy tartós hiány, különösen a vidéki kis üzletekben. 

Az ok prózai: az ársapkás alapélelmiszerek árusítása egyértelmű ráfizetés a kereskedőknek, s a veszteséget nyilván más termékek árának emelésével kompenzálják. Jóllehet, rendelet írja elő az ársapkás termékekből a megfelelő árukészletek felhalmozását – épp a hiányállapotok kivédése céljából –, naponta lehet találkozni üresen tátongó polcokkal, mivel a kereskedők általában nem sietnek feltölteni azokat.

Kell-e még az ársapka?

Az egyes alapélelmiszerekre vonatkozó árkorlátozások április 30-ig lesznek érvényben, de ha a kormány szükségesnek látja majd, akkor további 3 hónappal meghosszabbíthatja a 2021. októberi szinten rögzített árstopot. Ugyanakkor számos szakértő sürgeti a kivezetését, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai szervezetei is közleményben tudatták, hogy a hazai agrárium és élelmiszeripar stabilitása szempontjából elkerülhetetlen az árkorlátozás megszüntetése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!