hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekjogok: abszurd dolgot kérnek számon Magyarországon
A szolgáltatások szabad áramlását kérik számon hazánkon
Gyerekjogok: abszurd dolgot kérnek számon Magyarországon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 24.
Az Európai Bizottság tavaly decemberben a gyermekvédelmi törvény szigorítása kapcsán pert indított Magyarországgal szemben, amelyhez 15 tagállam és az Európai Parlament is csatlakozott. Kérdés, hogy a „gender-gépezet” érvei mennyire állják meg helyüket jogi területen.

Miközben múlt héten Brüsszel szivárványos zászlókba borult a homofóbia elleni világnapra hívva fel a figyelmet, az Európai Parlament arra emlékeztetett, hogy bár az LMBTQ-egyenjogúságot illetően sikerült jelentős eredményeket elérni, azért még bőven akadnak olyan országok, ahol komoly diszkriminációval kell megküzdeniük a közösség tagjainak. Az EP az afrikai és arab országokban látja a legkritikusabbnak a helyzetet, de megjegyezte, hogy még az Európai Unió sem egységes e tekintetben. Itt bizonyára hazánkra is gondoltak, ahol az Európai Bizottság szerint tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az bizonyos, hogy az elmúlt hónapokban nálunk forrtak az indulatok. Bagdy Emőke egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, a pszichológiatudomány kandidátusa Laposföld-díjat kapott, ami a magyar tudomány citromdíja. Az „elismerést” kiosztó Szkeptikusok Társaságát egy cseppet sem zavarta, hogy a professzor asszony egy sereg tudományos díj birtokosa, több száz tanulmány és számos könyv szerzője. Nemrégiben pedig a Pszichiátriai Társaság lapjában, a Psychiatria Hungaricában nem jelenhetett meg egy genderkritikus tanulmány, ami miatt a főszerkesztő, prof. dr. Tényi Tamás egyetemi tanár, az MTA doktora – tiltakozását kifejezve – lemondott. Bár ez utóbbi esemény az akadémiai szabadságot és a szabad véleménynyilvánítás jogát illetően is komoly kérdéseket hagy maga után, érdemes egy olyan jogi aspektust is vizsgálni, ami talán a legfontosabb, mégis kevés szó esik róla, az LMBTQ-közösség szószólói pedig valamiért teljes egészében ignorálják. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!