hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutális kamatok, megszűnő csok: álom marad a házvásárlás?
Brutális kamatok, megszűnő csok: álom marad a házvásárlás?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 06. 29.
Jövőre nagyrészt megszűnik a csok és a babaváró hitel. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője szerint ez a változás az első lakáshoz jutó fiatal párokat hozza a legnehezebb helyzetbe, az amúgy is gyengélkedő ingatlanpiacra viszont a legnegatívabb hatást a megugrott hitelkamatok gyakorolják.

A kormány tájékoztatása szerint 2024. január 1-től a 11 millió forintra emelt babaváró hitel csak 30 év alatti házas nőknek fog járni, a családi otthonteremtési kedvezmény rendszeréből pedig mindössze a falusi csok marad meg. Hogyan hatnak ezek az intézkedések az ingatlanpiacra?

- Az ingatlanpiac tavaly november óta gyengélkedik, és a talpra állására egy-másfél éven belül nem látni esélyt. Ha a lakossági hitelkamatok 6-7 százalékos szintre csökkennek, az várhatóan egy keresletélénkülést fog előidézni, tekintve, hogy a hitelpiac mozgatja leginkább az ingatlanpiacot. (Jelenleg a piaci hitelek 8-10, míg a támogatott hitelek 0-3 százalékos kamatszinteken mozognak – a szerk.) Emellett nyilván komoly hatása volt annak az állami támogatási rendszernek is – méghozzá épp a nagyvárosokban volt jelentős hatása –, aminek megindult most a kivezetése. Ez tovább gyengíti az ingatlanpiacot.

Tavaly ősz óta mindenfajta hitel, így a támogatások – babaváró hitel, csok – igénylése is igen erősen csökkenő tendenciát mutat, ami nyilván összefügg a romló gazdasági helyzettel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!