hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felmérés: Hogyan lesz valakiből nagyvállalkozó Magyarországon
Az államfüggőség csapdájában
Felmérés: Hogyan lesz valakiből nagyvállalkozó Magyarországon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 05.
A mai nagyvállalkozói csoport már sok szempontból nem azonos a rendszerváltás után létrejött cégtulajdonosokkal, aminek fő oka az államtól való függés fölerősödése – derül ki a témával kapcsolatos vizsgálatokból.

A napokban került sor egy konferenciára a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a nemrég elhunyt Szalai Júlia szociológusra emlékeztek a résztvevők. Szó volt arról is, hogy Szalai Júlia szerteágazó munkásságának egyik kiemelkedő területe volt a rendszerváltás után kialakult hazai nagyvállalkozói réteg vizsgálata. Munkatársával, Laki Mihály közgazdásszal az ezredforduló környékén végeztek mélyinterjúkat 48 vállalkozóval, majd kutatásukat 10 évvel később megismételték.

Eredményeikből sok egyéb mellett az is leszűrhető volt, hogy – a tehetősekkel szembeni társadalmi előítélet és irigység ellenére – az érvényesüléshez messze nem voltak elegendők a „jó kapcsolatok”, hanem megfelelő családi háttér, képzettség, tapasztalat sem ártanak ahhoz, hogy egy céget valaki működtetni, pláne felfuttatni legyen képes.

Hőskorszak

Az első vizsgálatuk során, 2000 környékén a kutatók a rendszerváltás után létrejött közép- és nagyvállalkozói réteget vizsgálták meg közelebbről, hogy honnan eredt a vállalkozáshoz szükséges tőkéjük és tudásuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!