hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sikersztori: telepről az egyetemi katedráig
Romák a társadalmi ranglétrán
Sikersztori: telepről az egyetemi katedráig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 29.
Juli szüleinek alig volt meg a nyolc általánosa, lányuk a cigánytelepről jutott el a doktori végzettségig, ami öt generációnyi ugrásnak felel meg. „Vannak felemelő egyéni példák, de ezek sajnos nem alkotnak általános trendet” – mondja Juli, aki egyike a hazánkban élő 2550 cigány diplomásnak.

„Tolna megyében, a mözsi cigánytelepen születtem, romungro családba. Szüleim egész életükben  közfoglalkoztatottak voltak, apunak 8, anyunak 6 osztálya volt. Édesanyám már nem él, van egy öcsém, aki szakmájára nézve kőműves, de most fuvarosként keresi a kenyerét” – vág bele élete történetébe a 40 éves Boros Julianna, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, aki szociálpolitikus, és neveléstudományokból doktorált.

Közért helyett gimnázium

Juli a helyi általános iskolába járt, és az első olyan Boros volt, aki cigánytelepi létére évismétlés nélkül elvégezte a nyolc általánost. Mi több, felső tagozatban a történelem-magyar tanára biztatására tanulmányi versenyeken is részt vett.

„Ő támogatott, és ültette el bennem azt a gondolatot, hogy kipróbálhatnám magam más területen, mint a szüleim. De mivel soha senki sem tanult tovább a környezetemben, ezért nem nagyon tudtam, miért lesz nekem jó az, ha én középiskolába megyek. A töritanárom gimnáziumot javasolt, míg más tanárok azt mondták, tanuljak bolti eladónak – valamitől a jól tanuló cigánygyerekeknek ez jelentette a perspektíva netovábbját” – emlékszik vissza Juli.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!