hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor életveszélyes a kütyüzés: erre érdemes figyelniük a szülőknek
Szorongó, önpusztító és függő gyerekeket termel az online világ
Amikor életveszélyes a kütyüzés: erre érdemes figyelniük a szülőknek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 03.
„Ennyi gyermeköngyilkosság, mint amennyi az utóbbi hónapokban történt Magyarországon, az elmúlt 10 évben nem fordult elő. Egy csomó motiválatlan, jövőkép nélküli kiskorút látunk” – mondja Pászthy Bea gyermekpszichiáter. Szerinte a válságok hatását rendkívül fölerősíti az információdömping, ami rájuk zúdul a kütyükön keresztül.

Az elmúlt három év különösen nehéz és kegyetlen volt a gyerekek számára, és az, hogy minden információ az interneten, a médián keresztül árad rájuk. Nagyon sokan panaszolják, hogy elment a gyerekkoruk” – számolt be klinikai tapasztalatairól Pászthy Bea gyermekpszichiáter az MCC és az NMHH múlt heti gyermekvédelmi konferenciáján. Minden előadó kihangsúlyozta, hogy a gyerekeknek – különösen 14 éves kor alatt, de azután is – nemcsak az offline, hanem az on­line térben is rendkívüli módon szükségük lenne a szülői törődésre és védelemre, s nagyon igénylik is azt.

Kihívások tengerében

Pászthy Bea kiemelte: mára a pszichiátriai betegségek tartalmi kontextusa megváltozott, médiavezéreltté vált. Ott tartunk, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság a klímaválság lélektani hatásait egy nagyon komoly pszichológiai tünettannak ismerte el. A pszichiáter maga is azt tapasztalta, hogy 2019-ben megugrott azoknak a gyerekkorú pácienseinek a száma, akiknél a klímaválság és a várható világvége miatti szorongás komoly mentális problémákat okoz. Ezt egyértelműen a média gerjeszti, s az a következménye, hogy tizenévesek sokasága érzi ma úgy: nincs hatása a sorsára és jövőjére, nincs hova kirepülnie.

„Jönnek az anorexiás gyerekek, a bolygó jövőjét féltő, súlyos restriktív diétával élők, az éhezők, az önvagdosók, a depressziósok és öngyilkosságot elkövetők. Ők még inkább keresik azokat az online tartalmakat, amik kielégítik ezt az állapotukat vagy még mélyebbre rántják őket, gyerekek tömegei látogatják az öngyilkossági oldalakat”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hete[email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!