hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar protestáns egyházak és az LMBTQ-ideológia
Szakítópróba
Magyar protestáns egyházak és az LMBTQ-ideológia

Fotó: Decmann Hanna

2022. 03. 24.
Az LMBTQ-ideológia térhódítása vajon a hazai egyházakban is szakadásokhoz fog vezetni, ahogy az Nyugaton is történt? Esetleg kelet- és nyugat-európai testvéregyházak szétválását idézheti elő? Nálunk is kiszorulnak egyházukból azok, akik a bibliai elveket követik vagy azok válnak ki, akik eltérnek azoktól? – ezekre a kérdésekre is választ kerestek az Evangelikál Csoport minapi konferenciájának résztvevői.

Magyarországon az utóbbi időben többféle egyházi állásfoglalás is napvilágot látott – nem először – a bibliai nemiség és családmodell témakörében: 2022 januárjában a protestáns teológusokat tömörítő Evangelikál Csoport, 2021 decemberében a hazai nagy egyházak közösen, előtte novemberben pedig evangélikus lelkészek adtak ki a témában nyilatkozatot. Ezek az állásfoglalások mindenekelőtt az egyházak tagjai számára kívánnak világos bibliai útmutatást adni szexuáletikai kérdésekben, tekintettel arra, hogy a magyarországi egyházakon belül is egyre inkább érzékelhető a liberális teológiai köntösben megjelenő LMBTQ-ideológia iránti érzékenyítés és a Szentírás alapelveivel kapcsolatos elbizonytalanítás.

A nyilatkozatok témáit járta körül az Evangelikál Csoport A család védelme – a biblikus családkép című, múlt heti konferenciája, melyen egyházi vezetők, szakértők és a nyilatkozatok szerzői is részt vettek. Mindannyian azon az állásponton voltak, hogy hitvalló korszakba érkeztünk, amikor a keresztényeknek nyíltan ki kell állniuk bibliai értékrendjük mellett az egyházat is romboló „progresszív” befolyásolással szemben.

A párbeszéd hiábavalósága

„Itt nem fundamentalizmus és liberalizmus harcáról van szó, ez a kérdés az apostoli hit része. Mert a kérdés az, hogy megmaradunk-e az apostoli hitben vagy pedig kitérünk belőle?”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!