hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elektromos autózás: így lövi lábon magát Európa
Beszélgetés Várkonyi Gábor autóipari szakértővel
Elektromos autózás: így lövi lábon magát Európa

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 23.
Az elektromobilitás diktátumként való bevezetése mögött progresszív ideológiai szándékok húzódnak, és miközben a környezetvédelmet érdemben nem szolgálja, az európai gazdaságot azonban „lábon lövi”. A témáról Várkonyi Gábor autóipari szakértővel beszélgettünk.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta, hogy 2035-től tiltsák be a belsőégésű motorral szerelt és hibrid új autók értékesítését. Ha ez átmegy az Európai Parlamenten is, az milyen mélységig fogja átalakítani a jelenleg általunk ismert autózást?

– Ennek a történetnek számos aspektusa van, nem csak arról van szó ugyanis, hogy változik a hajtási mód. Ez önmagában nem jelentene feltétlenül óriási paradigmaváltást, azért sem, mert az ipari fejlesztések jelentős része is ebbe az irányba mutat. Ugyanakkor az elektromobilitás továbbra is számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A belsőégésű motorok kontra elektromos hajtás vita egyébként már száz évvel ezelőtt is zajlott, és akkor energiasűrűségi szempontok miatt az előbbi jött ki ebből győztesen. És az ma sem változott érdemben: 50 liter üzemanyagból kinyerhető energia 500 kilónyi akkumulátorban tárolható energiával sem feltétlenül összemérhető.

Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a villanyhajtásnak vannak kézenfekvő előnyei, amelyek bizonyos körülmények között sokkal jobb felhasználói élményt tudnak nyújtani. Mint ahogy az is tény, hogy az elmúlt században a pálya lejtett a belsőégésű motoros technológiának, sok érdek állt szemben az elektromos autózással. Ezért valóban szükség volt egy politikai beavatkozásra, hogy ez a technológia felkerüljön az autóipari palettára. Ugyanakkor most átesünk a ló túloldalára: mintha az elektromos hajtás az egyetlen erkölcsileg vállalható megoldás lenne a jövőre nézve. Ebben a kérdésben már régen nem technológiai jellegű vita folyik, hanem egyfajta moralizálás – mint Nyugaton oly sok területen jelenleg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!