hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vétóvita: visszaél-e a jogaival Magyarország?
Vétóvita: visszaél-e a jogaival Magyarország?

Orbán Viktor miniszterelnök, Ursula von der Leyen, ‚‚az Európai Bizottság elnöke, Olaf Scholz német kancellár és Kiril Petkov bolgár kormányfő az EU kétnapos csúcstalálkozóján.(Fotó: MTI / Benko Vivien Cher)

2022. 06. 30.
Egyre gyakrabban hallani, hogy Magyarország túl sokszor él a vétózás jogával az Európai Unióban. Nemrégiben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke épp erre utalva úgy nyilatkozott, hogy legalább a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben meg kéne szüntetni a vétó lehetőségét, és át kéne térni a minősített többségi döntéshozatalra.

Legutóbb a globális minimumadó bevezetését vétózta meg Magyarország, de az elmúlt hetekben az olajembargóval és Kirill pátriárkával kapcsolatos magyar állásponttól is hangos volt a média.

A minimum­adó megvétózása mindenkit meglepett, mivel Magyarország korábban többször is megszavazta a tervezetet.

Az uniós csúcs után Varga Mihály pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány azért nem támogatja a szóban forgó uniós irányelv elfogadását, mert a globális minimumadó bevezetése Magyarország esetében adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!