hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Lehet haragudni a gazdagokra"
Interjú Pogátsa Zoltán közgazdásszal
"Lehet haragudni a gazdagokra"

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 14.
Miért gyengül a forint és mitől nő az infláció? Miért fontos az energiafüggőség enyhítése? Kell-e minimumadó? Mi a gond a szupergazdagokkal? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Pogátsa Zoltán közgazdásszal.

Milyen okok állnak a néha kontrollálhatatlannak tűnő forintgyengülés mögött? Egyik posztjában azt írta, hogy az energiaellátásunk Oroszország felé való kitettsége a legfőbb ok – de ez nem túlzott leegyszerűsítés? Hiszen a háborútól kezdve az amerikai recesszión át a magyar kormányzati döntésekig sok minden befolyásolja a forintárfolyamot, amely egyébként már másfél évtizede gyengül.

– Valóban 2008 óta gyengül a forint, de ami most történik, az kirívó jelenség. Persze a kevésbé gyengülő hrivnyával meg a rubellel nem érdemes ezt összevetni – hiszen ezeknek a valutáknak jelenleg nincs piaci áruk –, de ha a cseh koronát vagy a lengyel zlotyt veszem alapul, akkor nagyon rosszul áll a forint. Természetesen ennek számos oka van, chiphiány, az élelmiszerárak és a szállítási költségek megugrása, vagy éppen a kormányzati túlköltekezés. Ezek azonban megvoltak február előtt is. A háború viszont fókuszba helyezte az energia­kérdést, és az tény, hogy Magyarország extrém módon kitett Oroszországnak az energiaellátás szempontjából.

Az infláció tekintetében is vannak külső és belső okok, ezek arányát 60, illetve 40 százalékra teszem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!