hetilap

Hetek hetilap vásárlás
KATAsztrófa: ráncfelvarrás helyett kivégzés
Tíz évet élt a kisadózók tételes adója
KATAsztrófa: ráncfelvarrás helyett kivégzés

A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakozók a Margit híd pesti hídfőjénél.(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

2022. 07. 14.
Magyarországon eddig általában nem volt jó ómen, ha az adózási szabályokat a kormányzat olyan módon tervezte megváltoztatni, amellyel kapcsolatban a társadalom széles rétege – pártállástól függetlenül – nem tudott azonosulni, vagy egyenesen a tömegek felháborodását váltotta ki.

Legutóbb nyolc évvel ezelőtt lehettünk tanúi hasonlónak, amikor az internetadó bejelentése óriási tiltakozást és több napon át tartó, 2006 óta nem látott embertömeget megmozgató tüntetési hullámot váltott ki. Három nappal a százezres tüntetés után Orbán Viktor bejelentette, hogy az internet­adó a kitalált formában nem vezethe­tő be, ehelyett 2015 elején nemzeti konzultációt terveznek indítani a témában. A kollektív felháborodás végül elérte célját, a net­adó ötletét visszavonta a kormány.

Most 2022 júliusában vagyunk, és egy újabb, a társadalmi súlyát tekintve hasonlóan húsba vágó adóváltozást szavazott meg a parlament, melynek következtében az úgynevezett kisadózó vállalkozók élete nyár végével gyökeresen megváltozik, a népszerű adózási mód a jelenlegi formájában megszűnik.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a kisvállalati (kiva) adóról szóló, 2012. október 15-én hatályba lépett törvény mögötti eredeti megfontolás az volt, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása egyfelől az értékteremtő munka, másfelől a vállalkozások, kiemelten a kis- és közepes vállalkozások adózási feltételeinek javítása. Ennek érdekében a kormány tíz évvel ezelőtt egy olyan adózási formát vezetett be, amely a kisvállalkozók körében rendkívül népszerűvé vált, a költségvetés oldaláról nézve pedig egy biztonsággal tervezhető és egyben jól ellenőrizhető bevételi forrást jelentett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!