hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előzzük Európát: a magyaroknál divatba jött a házasság
Trendforduló a családalapítás terén
Előzzük Európát: a magyaroknál divatba jött a házasság

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 08.
„2020-ban egyedül nálunk nőtt a házasságkötések száma Európában, s az addig csökkenő hazai trend átfordult növekvőbe. Ez azért is fontos, mert a gyermekvállalás előszobája a házasság, s a jó házasságban élő emberek a legegészségesebb és legboldogabb emberek a világon” – hangzott el minap egy konferencián.

„Számos hazai és nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy a szerető, támogató családnak, s ezen belül a kiegyensúlyozott párkapcsolatnak komoly egészségvédő hatása van, szorosan összefügg a pozitív életminőséggel és a megküzdési képességgel” – mondta el Pári András, a Kopp Mária Intézet (KINCS) kutatási vezetője azon a konferencián, melyet a Családtudományi Szövetség rendezett nemrégiben a családi élet és a demográfia válságáról.

A szakértő kiemelte, hogy az utóbbi években európai viszonylatban Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a házasodási kedv: a tavaly megkötött 72 ezer frigy a 2010-es érték duplája volt. További pozitív tendencia a válások csökkenése: míg 2010-ben másfél házasságra jutott egy válás, addig 2020-ban már csak 4 házasságra jut egy válóper.

Mindez amiatt is fontos, mert a legjobb testi-lelki egészségnek kimutathatóan a jó házasságban élők örvendenek, másrészt azért, mert a gyermekvállalási kedv még mindig a házasok körében a legnagyobb. „Stabil párkapcsolatban több gyerek születik, ez a házasság” – húzta alá Pári, aki maga is négygyermekes családapa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!