hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszelídülhet-e a hazai szélsőjobb? Mire lehet számítani a Mi Hazánktól a Parlamentben?
Megszelídülhet-e a hazai szélsőjobb? Mire lehet számítani a Mi Hazánktól a Parlamentben?

A Mi Hazánk „csodaként” értékelte, hogy bejutottak a parlamentbe.(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

2022. 04. 21.
Kiküszöbölnék az ős-Jobbik „gyermekbetegségeit”, és nem kívánnak szélsőségekbe bocsátkozni, ám megalkudni, besimulni sem hajlandóak – válaszolta a Mi Hazánk Mozgalom a Hetek kérdésére, miszerint folytatják-e az egykori Jobbik antiszemita-rasszista örökségét. Vajon mi várható a parlamentbe jutott radikális párttól?

Hosszú út vezetett a parlamenti mandátumig az egyik legjelentősebb radikális/szélsőjobboldali politikai személyiség, Toroczkai László számára. A 44 éves, a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom élén országgyűlési mandátumot szerző politikus annak idején még a MIÉP ifjúsági tagozatában kezdte a pályafutását, ő alapította a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, volt parlamenti tudósító, főszerkesztő, „forradalmár” az MTV-székház 2006-os ostrománál, Jobbik-alelnök – és máig Ásotthalom polgármestere, bár erről a posztjáról le kell majd mondania parlamenti mandátuma miatt. 

Az irredenta, antiszemita, rasszista ideológiákkal terhelt magyar szélsőjobboldalról érkező Toroczkai az utóbbi években ugyan nem igazán állt bele ezekbe a témákba, ám korábban éppen a Hetek munkatársai szereztek igencsak erőteljes benyomásokat, hogy az általa alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom milyen szellemiséget képvisel.

Igaz, akkor Toroczkai már nem volt a szervezet elnöke, de 2010-ben a Magyar Sziget rendezvényen kollégáink még olyan előadásokat hallgathattak, mint a „Zsidó médiapolitika Magyarországon”, „A zsidó a megrontás klasszikus démona” vagy „A zsidó akkor a legveszélyesebb, ha kereszténynek mondja magát”. Mi több, Zagyva György Gyula, a Jobbik-frakció akkori tagja ostorral fenyegette őket, heves zsidózás közepette (a politikust zaklatás miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!