hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az „agymosott” szavazók mítosza: Budapest kontra vidék
A választások szociológus szemmel
Az „agymosott” szavazók mítosza: Budapest kontra vidék

Budapesti szavazók április 3-án. A fővárosban is kevesebben díjazták az ellenzék teljesítményét, mint négy éve.(Fotó: AP / Petr David Josek)

2022. 04. 21.
Kiéleződött volna a vidék–Budapest ellentét? A választási eredmények első ránézésre ezt sugallták, ám ha jobban megnézzük az eredményeket, azok inkább falu és nagyváros, vidék és Pest közeledéséről árulkodnak.

A Republikon Intézet nemrégiben publikált elemzésében kimutatta, hogy a 2022-es országgyűlési választások eredményei alapján az ellenzéknek már nemcsak a kistelepüléseken nincs bázisa, hanem az általa korábban megnyert nagyvárosokban is elveszítette dominanciáját. Mi több, Budapesten is minden eddiginél szorosabb versenyben birkóztak meg ellenfeleikkel a baloldali jelöltek.  

Zuhanás számokban

Az ellenzék térvesztését jól mutatja, hogy míg 2018-ban az – akkor még külön induló – ellenzéki pártok egyéni jelöltjei 120 településen kaptak több szavazatot a kormánypártiaknál, addig 2022-ben mindössze 58-ban. A két nagy tábor közti különbség jelentősen csökkent az ellenzéki bástyának számító városok esetében is, így például Szegeden 25-ről 12 százalékra, Tiszaújvárosban 37-ről 21 százalékra apadt az ellenzéki jelöltek fölénye – derül ki az elemzésből.

Különösen figyelemreméltó Budapest helyzete, ahol most a 18 választói körzetből ugyan 17 az ellenzéké lett, ámde helyi támogatottságuk az elmúlt 3-4 évben jelentősen csökkent, míg a kormányzópártoké nőtt, különösen a pesti oldalon. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!