hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Döcögve indult az ellenzéki előválasztás
A végén csak egy maradhat
Döcögve indult az ellenzéki előválasztás

Az előválasztás egyik célja a szavazók mozgósítása és egyfajta csapatszemle.(Fotó: Vörös Szilárd)

2021. 09. 23.
Sosem volt még olyan Magyarországon, hogy előválasztás során döntsék el egy adott politikai oldalon, hogy kit állítanak jelöltnek a végső választáson. Politikai elemzőket kérdeztünk arról, hogy mennyire lesz sikeres ez a politikai eszköz, ki jöhet ki győztesen az előválasztásból, és mi a legnagyobb tanulsága a körü­lötte kirobbanó balhéknak, problémáknak.

Az angolszász világban nagy hagyománya van az előválasztási rendszereknek, kiválóan szondáztatható ennek segítségével a szavazói tábor választási hajlandósága, bizonyos témákra való rezonálása, személyekkel kapcsolatos véleménye. A legtöbbször a politikába épphogy csak belépő új arcok is itt tudják megmérettetni magukat anélkül, hogy az életrajzukba végérvényesen bevésődjön egy esetleges éles választás csúfos vereségének mérlege.

Ami viszont az Egyesült Államokban vagy más nyugati országokban működik, még nem biztos, hogy Magyarországon is garantált siker. Az esély mindenesetre megvan rá: nemcsak a legesélyesebb ellenzéki jelölteket lehet kiválasztani, de egy ilyen sokszínű összefogás sikerrel szólíthatja meg az összes választókörzet összes ellenzéki szavazóját.

A feltételes mód nem indokolatlan. A jelöltállítási időszak alatt ugyanis komoly kritika érte a mérsékelt elemzők és pártoktól függetlenebb politikusok részéről is az összefogás pártjait, amiért elkezdtek sorban visszalépegetni egymás javára bizonyos körzetekben. Leginkább talán az egymástól most már nem is annyira messze álló Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) között létrejött nagy ívű együttműködés verte ki so­kaknál a biztosítékot. Sok ellenzéki szavazó érezte azt, hogy a „demokrácia diadala” helyett szivarfüstös hátsó szobákban dőltek el a jelöltállítások. Néhány körzetben olyannyira megszűnt a versenyhelyzet, hogy már most ki lehetne hirdetni a győztest – akkor viszont szinte semmi szükség nincs arra, hogy az ellenzéki szavazó az előválasztással bíbelődjön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!