hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszel újabb zsarolóeszköze
Ezért marad ki Magyarország az Európai Ügyészségből
Brüsszel újabb zsarolóeszköze

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szívügyének tekinti az Európai Ügyészséget.(Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

2021. 06. 17.
Június elsején kezdte meg működését az Európai Ügyészség, aminek feladata, hogy a közösség pénzügyeit sértő bűncselekmények ellen fellépjen. A tagállamok közül csak néhányan mondtak nemet a szuverenitást erősen csorbító intézményre.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Csalás, korrupció, áfacsalás, pénzmosás. Ezeket a bűncselekményeket üldözheti e hónap elejétől az Európai Ügyészség. Huszonkét tagállam ugyanis úgy döntött, lemond a bűnüldözéshez való kizárólagos jogáról és közösségi szinten kíván fellépni az „Unió pénzügyeit sértő” bűncselekményekkel szemben. Az együttműködésben részt vevő tagállamokból egy-egy ügyész dolgozik a szervezetben, akiket azonban a Tanács választ ki a részes államok által felterjesztett nevekből, országonként egy-egy főt. Laura Codruţa Kövesi főügyész pedig pályázat útján nyerte el megbízatását.

A magyar kormány már a tervek kezdetétől elutasította az Európai Ügyészség gondolatát, mondván, az csorbítaná a nemzeti szuverenitást. A hazai ellenzék vezető politikusai azonban határozottan kiálltak az intézmény mellett, ami szerintük az uniós pénzek ellopását tudná sikeresen megakadályozni. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő 2018-ban még aláírásgyűjtési kampányt is indított: egymillió támogató aláírást akart szerezni az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett. Végül egymillió aláírás helyett egymillió forintos büntetést kapott a képviselő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól a jogszabályba ütköző adatkezelés miatt. A Momentum és a Magyar Szocialista Párt szervezett támogatásával hatszáznyolcvanezren írták alá petíciójukat. Mi az az Európai Ügyészség és miért nem akar részt venni a kezdeményezésben a magyar kormány?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!