Gulyás: az Európai Ügyészség sérti a nemzetállamok szuverenitását
Gulyás: az Európai Ügyészség sérti a nemzetállamok szuverenitását

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 06. 03.
Gulyás Gergely a Kormányinfón kérdésre válaszolva elmondta, Magyarország miért nem csatlakozott az EU pénzügyi érdekeit sértő csalások és egyéb bűncselekmények kivizsgálására hivatott szervezethez. Mindemellett szó esett a járványhelyzetről, a gazdaság állapotáról és az unión belüli utazásról is.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Dánia és Írország sem csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Magyarország azok közé a tagállamok közé tartozik, Lengyelországgal, Dániával, Írországgal együtt, akik nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az integrációnak vannak területei, ahol a további integráció a szuverenitást sérti. 

Olyan szervezet jön létre, amelynek első vezetője Laura Kövesi, aki korábban Romániában koncepciós eljárást folytatott magyar politikusok ellen. Saját hazájában is indult ellene büntetőeljárás. Az ő kinevezése bármilyen jóindulatot megcáfol – mondta Gulyás az új európai uniós ügyészségről.

Nyilvánvalóan alkalmatlan arra, hogy egy ilyen szervezetet vezessen. Saját hazájában indult ellene büntetőeljárás, és az a magyarellenesség, amely az ő tevékenységét jellemezte, az annyira vitán felül állt, hogy a magyar belpolitikában kormánypárt és ellenzék között sem volt nézetkülönbség

– fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy Laura Codruța Kövesi kinevezése ennek a szervezetnek az élére bármilyen jóindulatra rácáfol.

Többlet van az oltásokból

A járvány harmadik hullámát sikerült teljesen letörni, a tavaly nyári adatok közelében vagyunk – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter szerint ennek legfőbb oka az oltási program, valamint annak sikeressége. A védőoltások kapcsán a miniszter kijelentette: teljesen egyértelmű, hogy aki átesett a fertőzésen, az is nyugodtan beoltathatja magát. 

Gulyás Gergely leszögezte: minden oltóanyagból rendelkezünk többlettel, ígybárki, bármelyik oltóanyaggal beoltathatja magát, akár három napon belül– szögezte le a miniszter.

 

"Miután a magyar társadalom 54 százalékát már sikerült beoltani, a társadalmi immunitás közelében vagyunk."

Mint fogalmazott: biztosan ki lehet jelenteni, hogy jelenleg 65-70 százalék közelében lehet a társadalmi védettség aránya hazánkban. Ezúttal is kiemelte, hogy „mindegyik oltás biztonságos és az emberi életeket tekintve még az influenza elleni védőoltásnál is nagyobb védettséget ad”.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja minden oltás típusát és időpontját

– jelentette be a miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatott: az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok lesznek – tette hozzá. A tárcavezető közölte, hogy eddig 12 országgal sikerült Magyarországnak megállapodást kötnie, ugyanakkor aláhúzta:

a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós Green Card kiváltására. Teljes lesz az utazási szabadság az unióban azok számára, akik beoltották magukat

– szögezte le.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!