hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek a felelőssége, ha egy diák nem szerez nyelvvizsgát?
Nyelvtanárok szerint ők nem tudnak csodát tenni
Kinek a felelőssége, ha egy diák nem szerez nyelvvizsgát?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 03.
Idén huszonöt-ezren hiába végzik el az egyetemet, nem tudják majd átvenni a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt. Nyelvtanárokat kértünk meg, hogy reagáljanak a hírre.

Az Eduline értesülései szerint huszonötezer diploma ragadhat bent az egyetemeken, ha nem lesz idén is „nyelvvizsga-amnesztia”, a végzősök 35 százalékának ugyanis nincs nyelvvizsgája. Általános iskolai és gimnáziumi tanárokat kérdeztünk arról, mi kell a sikeres nyelvtanuláshoz, és milyen okok állnak amögött, ha egy diák nem tudja letenni a nyelvvizsgát.

Dóra végzős az ELTE angol szakán, egy átlagos fővárosi gimnáziumban végzi a gyakorlatát, és tapasztalja, hogy a szintek szerinti csoportbontás ellenére előfordulhatnak különbségek, a diákok motivációs és tudásszintje eltérő. „Sokan már az általános iskolában viszonylag magas szinten megtanulnak angolul, míg mások a legegyszerűbb nyelvtannal sincsenek tisztában és a szókincsük is szegényes. Még akkor is, ha a diákok ugyanabból az általános iskolából, akár ugyanabból az osztályból jöttek – tehát ugyanattól a tanártól tanulták az angolt” – magyarázza, a különbség okát pedig a motivációban látja.

Véleménye szerint a szülők hozzáállása meghatározó a diákok nyelvtanulásában: ha a szülő fontosnak tartja a nyelvtudást, a gyermeke több energiát fog belefektetni a tanulásába. „Szerintem 
leginkább ugyanis a szülő tudja motiválni a gyermekét” – véli Dóra. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!