hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Szurit be, maszkot fel! 
Kedves Olvasó!

2021. 04. 29.
Az elmúlt bő egy év kétség nélkül bizonyította, hogy az ember közösségi lény, szüksége van társaságra – nekünk, magyaroknak meg különösképpen asztaltársaságra.

Nem véletlen, hogy a „terasznyitás” mint olyan vált a Covid-korlátozások lazításának szimbólumává. Ha már egy pofa sörre meg egy szaftos hamburgerre be – pontosabban ki – lehet valahova ülni, akkor megmenekült a nemzet. 

Eközben azonban hiba lenne elfeledkezni arról, hogy még mindig fájóan sokan vannak lélegeztetőgépen, ahonnan – az egészségügyi dolgozók minden erőfeszítése ellenére – a betegek kisebb része tér csak vissza.

Ahhoz, hogy a járványgörbe még laposabb legyen, nemcsak vakcinára van szükség, hanem oltakozókra is: egyértelműen kiderült, hogy az oltás életeket ment, vagyis aki életpárti, az most ezt a gyakorlatban egy „szurival” tudja kifejezni. És itt újra felmerül a már jól ismert etikai dilemma: miközben az oltáselleneseknek jogukban áll nemet mondani, ezzel nemcsak magukat, hanem – sajátos módon a hozzájuk hasonlóan be nem oltott – embertársaikat is veszélyeztetik, és késleltetik a járvány legyőzését.

Fotó: AP / Balogh László
(Fotó: AP / Balogh László)

Szakemberek és a külföldi példák sora arra is int, hogy az oltás és a betegség utáni védettség nem jelenti azt, hogy minden korlátozást következmények nélkül azonnal fel lehet oldani, illetve figyelmen kívül lehet hagyni. Az oltással a súlyos betegség és halál kockázata szinte zéróra csökken, de a megbetegedés és a fertőzés esélye még nem szűnik meg. Ha pedig a rendelkezésekben vannak is ellentmondások – melyik országban ne lennének –, ezeken aligha érdemes fennakadni, mert elhomályosulhat a végső cél: 
a járvány legyőzése.

Szóval, szurit be, maszkot fel!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!