hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ez a kerület a béke szigete” – Interjú Tóth József, XIII. kerületi polgármesterrel
A megingathatatlan választási siker titkáról, a kerület fejlesztéseirõl és a közelmúlt kihívásairól beszélgettünk
„Ez a kerület a béke szigete” – Interjú Tóth József,  XIII. kerületi  polgármesterrel

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere(Fotó: Dósa Gyôzô)

2020. 10. 14.
A tavalyi önkormányzati választáson a hetedik ciklusát nyerte el Budapest XIII. kerületének szocialista polgármestere. A megingathatatlan választási siker titkáról, a kerület fejlesztéseiről és a közelmúlt kihívásairól beszélgettünk az 1994 óta városvezető Tóth Józseffel.

Ötvenhat polgármester között aláírt egy nyilatkozatot, melyben arra hívják fel a kormányt, hogy ne gyengítse, hanem erősítse az önkormányzatok szerepét. Milyen folyamatok motiválták az aláírásra?

– Több ok miatt döntöttem az aláírás mellett. Az első, hogy 2010-et követően nem került be az Alaptörvénybe, hogy az önkormányzás az állampolgárok közösségét illeti meg, és egyre inkább alattvalóknak tekintették az önkormányzatokat, így az alkotmányos védelmük gyengült meg.

A második, hogy a mostani járvány rávilágított arra, hogy a végvárakban van a közvetlen kapcsolat a lakossággal, a legtöbb segítséget az önkormányzatok tudták adni. A harmadik, hogy folyamatosan csökken az önkormányzatoknak adott feladatok finanszírozása. Negyedik, hogy korábban az önkormányzatok a személyi jövedelem­adó 100%-át megkapták a helyi állampolgárok után, ma pedig 0%-ot. Az ötödik dolog, hogy az rendszerhibát jelez, ha az önkormányzatok közel fele külön forrásokért az államhoz folyamodik. Én ezt „pofapénz”-nek nevezem, mert van, amikor pályázat nélkül vagy pályázat útján, diszkriminálva osztják el a forrásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!