hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit keres a szivárványzászló a Városházán?
Rendhagyó Pride, szokásos viták
Mit keres a szivárványzászló a Városházán?

Fotó: FB / Karácsony Gergely

2020. 08. 26.
Huszonötödik alkalommal rendezték volna meg a Budapest Pride-ot, ahol a különböző szexuális kisebbségek elfogadásáért kiálló civil szervezetek vonultak volna fel. A koronavírus-járvány a hagyományos menetet ugyan megakadályozta, botrányos vitákból azonban idén sem volt hiány.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már a választási kampányban sem titkolta, hogy kiáll a homoszexuálisok jogai mellett. A Pride-héten aztán Budapest történetében először a fővárosi önkormányzat épületén is megjelent a szivárványos zászló, melynek kitűzésével a főpolgármester ország-világgal tudatta, hogy a főváros kiáll az LMBTQ-emberek jogai mellett. Nem kellett sokat várni, és a zászlók további kerületi önkormányzatok épületét is bevették, természetesen ott, ahol a balliberális oldal adja a városvezetést. Az önkormányzatok mellett immáron az országgyűlési képviselők is beszálltak a harcba, Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Parlamenttől néhány száz méterre található Képviselői Irodaház ablakára tűzte ki a homoszexuálisok szimbólumát. Sőt, került oda is zászló, ahol nem igényelték volna, a Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) által vezetett Ásotthalmon ifjú momentumos politikusok tűzték ki a lobogót. 

A Mi Hazánk Mozgalom egyébként látványosan tiltakozott a jelképhasználat miatt, Novák Előd, a szervezet alelnöke például felmászott a budapesti Városházára, és nemes egyszerűséggel eltávolította a zászlót, majd elfutott az őt igazoltató rendőrök elől. 

A Fidesz ebben a kérdésben úgy tűnik, egyelőre kivár, a téma nem szerepel a párt napi kommunikációjában. A jobboldalhoz kötődő véleményvezérek ugyanakkor szolidaritást vállaltak Novák Előddel, sőt, még azt is felajánlották, hogy ha pénzbírságot kap a zászló eltávolítása miatt, segítenek neki kifizetni a büntetést. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!