hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győr: megnyugvás jön?
Meggyőző fölénnyel lett Győr polgármestere Borkai egykori, Fideszen belüli ellenfele
Győr: megnyugvás jön?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Megnyugszanak-e Győrben a kedélyek az után, hogy a bukott polgármester, Borkai Zsolt helyére egykori, Fideszen belüli ellenfelét választották polgármesterré? Mit jelent a Fidesz és mit az ellenzék számára a vasárnapi győri eredmény?

Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg a vasárnapi időközi polgármester-választást. A jelölt a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott), a 96 győri szavazókörből  95-ben végzett az első helyen. AZ MSZP–DK–Momentum–Jobbik–LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot), Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett. A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

Mit jelentett Győrneka Borkai-botrány?

Győrben azért volt szükség az időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről, miután példátlan szexbotrányba keveredett.

Borkai botrányának minden bizonnyal szerepe volt abban, hogy a Fidesz elvesztette a főpolgármesteri tisztséget, és megalázó vereségeket szenvedett el a budapesti kerületekben és (kisebb mértékben) a megyei jogú városokban. Egyedül a megyei közgyűlések összetételével vigasztalódhatnak a kistelepüléseken elért jobb eredményeiknek köszönhetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!