hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez még a játék, vagy már a mérkőzés?

2012. 03. 15.
A nyári edzőtábor alatt született eredmények nem érdeklik a szurkolókat. A bajnokság azonban igen. A Real Madrid is kikapott barátságos meccseken, most pedig vezeti a bajnokságot. A magyar politika nagy kérdése, hogy az ellenzéki pártok éppen mit is játszanak: felkészülnek a nagy győzelmi menetelésre, vagy már úgy érzik, hogy ezzel a formájukkal benne vannak abban. Azaz, ez lesz az a forma, amivel majd a választási kampányban is szembetalálkozunk, vagy most még csak a jó igazolások és a belső stratégiai egyeztetés zajlik, semmiképpen sem az igazi tudás felmutatása.

Az ellenzéki pártok nincsenek jó állapotban. Nem tudnak abban lenni a 2010-es választási eredmények és az abból keletkezett hatalmi önzés politikája miatt, amely egyértelműen és leplezetlenül törekszik a politikában szóba jöhető médiafelületek, tematikák és pénzek dominálására. Miközben még mindig többek a sebeiket nyalogatják (MSZP, DK), mások a belső szervezeti vihart próbálják túlélni (LMP), addig jönnek a külső bejelentkezők is, akik úgy akarnak párttá szerveződni, hogy magukat mindennek mutatni akarják, csak pártnak - most még - nem (Szolidaritás). És, akkor még nem is beszéltünk azokról, akik büszkék civilségükre, úgy is viselkednek (Milla), tevékenységüket mégis pártos szempontból vizsgálja a közvélemény, így kudarcként minősítik például az alternatív köztársaságielnök-választásukat - ami pártként az is, de civilként semmiképpen sem.

Mindebből két dolog látszik. Egyrészt, sokan tolonganak a demokratikus ellenzéki oldalon, másrészt az ellenzéki választók türelmetlenek, követelik és elvárják, hogy legyen végre olyan ellenzék, amelyre büszkén tekinthetnek. Ezen a ponton néhány részletet még tisztázni szeretnék. Egyrészt, hogy a demokratikus ellenzék alatt nemcsak a Jobbik-mentességet kell érteni, hanem a baloldaliságot is. Az előbb felsorolt szereplők ugyanis a politika baloldali, egyenlősítő, adóztató, nagy elosztó államot akaró politika érdekében sorakoznak fel - bizonyos szempontból saját akaratukon kívül is. A Fidesz, illetve a magyar gazdaság és költségvetés helyzete sodorja őket ebbe az irányba. Egyszerűen szólva, nincs pénz, a kedvelt vállalkozók kedvelt üzletein túl mindenhol másutt a megszorítás az úr, ráadásul a miniszterelnök legutóbbi országértékelő beszédében maga erősítette meg kormánya harcos osztálypolitikáját: a Fidesz a középosztályt (értsd: felső és felső-középosztályt) támogatja a szegényebb rétegekkel (értsd: középosztály, és ami alatta van) szemben. Ez lenne a külső kényszerítő erő, amely tálcán kínálja a sok tekintetben felelőtlen ellenzéki válaszokat.

Ilyen az újabb szociális népszavazás, amelyet az LMP indított el. Nagyon hamar kiderült, hogy a többiek nem tudják kikerülni az ügy támogatását. Még ha elsőre nem is egyértelműen nyilatkoztak, de a végén mögé állt a DK, az MSZP is, míg a Szolidaritás eleve szövetségesként jelent meg a zöld baloldal eme harcában. Egyik demokratikus ellenzéki erő sem mondott az LMP népszavazási kezdeményezésére nemet. Ebből két dolgot állíthatunk: a baloldali ellenzék, ha nem is gyorsan, de egymásra találhat, képes lesz együtt elindulni a választásokon az orbáni kormányzással szemben. A másik, hogy hiányzik, nagyon hiányzik az ellenzék piacbarát, kapitalista szárnya.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!