hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tölgyessy megijedt

2004. 02. 16.
"A rendszerváltás óta most először érzem, hogy nagy a baj. Megijedtem. Az országot jellemző hangulat a két világháború közötti európai időszakot idézi" – jelentette ki Tölgyessy Péter, fideszes országgyűlési képviselő Kőbányán, egy gazdasági fórumon. 



Tölgyessy Péter. Aggódik Fotó: Somorjai L.

Szerinte az emberek részéről túl sok a várakozás, amit a politikai elit egyszerűen képtelen megadni, mivel teljesíthetetlen álmokról van szó. Miközben az ország tele van igazságtalansággal. A két politikai oldal pedig annyira gyűlöli egymást, hogy a másik legázolásán gondolkodnak. A Köztársaság alapintézményei, mint például a parlamentarizmus pedig közutálatnak örvend.

Az elemzéseiről ismert politikus szerint a jelenlegi politikai trendek szerint 2006-ban a jobboldal győzelme várható. Egyrészt, mert a Medgyessy-kormány az ötven százalékos közalkalmazotti béremelést nem kapcsolta össze reformokkal, és a költségvetés egyensúlya veszélyesen megbillent. Jelenleg nincs is arra utaló jel, hogy a megbillent stabilitást képes visszaállítani a kormány, mert hiányzik a politikai bátorság, Medgyessy Péter és a szocialisták félnek a konfliktusoktól. A 80-as évek tehetetlen túlélési technikája elevenedett meg, amit a "csak a mai napot éljük valahogy túl" mentalitással lehet jellemezni. Draskovics Tibor "mindenhonnan lecsípünk valamennyit" típusú "félreformja" a húsz éves szabotálási gyakorlattal rendelkező minisztériumi apparátus ellenállásán meg fog bukni. A válságot a választásokig görgetni fogja maga előtt a kormány. 

Másrészt az uniós csatlakozás kapcsán rosszul pozícionálta magát az MSZP – folytatta Tölgyessy Péter –, mert Európában minden csatlakozó országban visszaesett a csatlakozást levezénylő pártok népszerűsége. Ráadásul Magyarország – a korábbi belépőkhöz képest – rosszabb és előnytelenebb feltételekkel csatlakozik. Például a politikus számításai szerint Portugália mezőgazdasági támogatásának egy tizedét kaphatjuk meg. Emellett a mezőgazdasági támogatások jellege is bizonytalansági tényezőt jelent, hiszen egyrészt szigorú feltételek alapján pályázni kell, amely pályázat magában hordozza a kudarc lehetőségét, másrészt utólag történik a kifizetés. Tölgyessy Péter szerint "nagyon sokan fognak itt kiabálni a csatlakozás után". 

A fideszes politikus nem lát az MSZP-ben olyan kaliber? politikust, aki ezen a trenden változtatni képes. A válság "a szokott módon" belső pozícióharcot indított el a legnagyobb kormánypártban. Miközben Orbán Viktor ügyesen pozícionálta magát, amikor korábban a csatlakozási szerződés feltételei kapcsán kritikákat fogalmazott meg. 

Mint elhangzott: Orbán Viktor kapcsán két eltérő jelenség figyelhető meg. Egy jelentős társadalmi réteg imádva isteníti Orbánt, akit már nem is Kossuthhoz, hanem Szent Istvánhoz hasonló kaliber? személyiségnek tartanak. Az ugyancsak jelentős tömeg? ellenvélemény szerint pedig egyenesen politikai bűnöző. Ez a pokoli harc óriási veszélyeket rejt a magyar demokrácia számára – mondta Tölgyessy Péter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!