hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 02. 13. (VIII/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az alagút nem ért véget

Február 9-én gyásznapot tartottak az orosz fővárosban: ekkor temették a legutóbbi merénylet első azonosított 38 áldozatát. Összesen 122 sérült van, akik közül 24 ember állapota súlyos, 14-é életveszélyes, vagyis a halálos áldozatok száma elérheti az ötvenet is.

Kérdőjeles döntések

Amióta a múlt hónapban lemondott David Kay, az Irakban tevékenykedő amerikai fegyverzet-ellenőrző csoport vezetője, szinte állandó jelleggel folyik a vita arról, vajon miért túlozta el a Bush-kormány a hírszerzési adatokat, illetve, hogy azok helyesek és megbízhatóak voltak-e. 

Se kipa, se fejkendő

A francia nemzetgyűlés alsóháza elsöprő többséggel, 494:36 arányban megszavazta azt a törvénytervezetet, mely betiltja az alap- és középfokú állami iskolában a vallási jelképek – így az iszlám fejkendő, az izraelita kipa, a kereszt vagy éppen a vallási előírásból viselt szakáll – viseletét. Az államfő javaslatára a kormánykoalíció által előterjesztett törvényjavaslat kiváltotta a vallási, elsősorban iszlám szervezetek és számos társadalmi szervezet tiltakozását, mondván, hogy az kirekesztő jellegű.

Bármi megtörténhet

Bár egyes amerikai közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a demokraták reménybeli elnökjelöltje, John Kerry beérte népszerűségben George W. Busht, korai még az európaiak reménye, hogy a novemberi választások után új lakója lesz a Fehér Háznak: "Minden idők legfeszültebb és legizgalmasabb kampányában még bármi megtörténhet" – mondta Gayle Tzemach, az egyik vezető amerikai televízió, az ABC News producere, aki a héten egy videokonferencia keretében Washingtonból beszélgetett magyar újságírókkal. A Hetek kérdésére Tzemach elmondta, hogy a kampányban Bush elnök mellett szólhat az, hogy még azok közül a demokrata szavazók közül is sokan rokonszenves és tisztességes embernek tartják, akik politikájával nem értenek egyet.

Belföld

Orbán középre zár

Orbán-értékelés. Sokan ezzel a jelzővel illetik a már-már megszokott február eleji programot, amikor a Fidesz vezetője értékeli az ország elmúlt esztendejét. Az eseményre kedd este került sor az ELTE lágymányosi központjában. A volt kormányfő összetöpörödésről, félelmekről és a rendszerváltás veszteseiről szólt, akik ha kiutat keresnek, a polgári oldalon zörgessenek.

Tölgyessy megijedt

"A rendszerváltás óta most először érzem, hogy nagy a baj. Megijedtem. Az országot jellemző hangulat a két világháború közötti európai időszakot idézi" – jelentette ki Tölgyessy Péter, fideszes országgyűlési képviselő Kőbányán, egy gazdasági fórumon. 

Kíváncsian várunk

A jelenlegi gyakorlat szerint előfordulhat, hogy egy büntetőeljárást azért titkosítanak, hogy eltussolják a rendőrség, valamint az ügyészség által elkövetett hibákat – derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman Sándor István nyugállományú rendőr alezredes elsőfokú felmentő ítélete kapcsán lapunknak adott nyilatkozatából. 

Még vérzik a seb

A vádemelés szakaszához érkezett a még tavalyelőtt, Móron nyolc halálos áldozatot követelő fegyveres bankrablás ügye. Az egyéves felderítés során összesen huszonnyolcezer oldal irat és hétezer ötszáz órányi lehallgatási anyag keletkezett, több mint háromszázszor rendelték el titkos adatok beszerzését, valamint hetvenhat, más ügyekben körözött gyanúsítottat fogtak el. A rendőrség továbbra is Hajdú Lászlót és Kaiser Edét gyanúsítja.

Hit és értékek

Ma is botrány

Néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen költséges bukásnak készült, ma – két héttel a bemutató előtt – az év első kasszasikerének jósolják. A Reuters hírügynökség jelentése szerint bibliai témájú film iránt még soha nem volt ekkora előzetes érdeklődés. Úgy tűnik, a Mel Gibson Jézus-filmje körüli viták és gyanakvások nem ártottak, sőt jó reklámnak bizonyultak, hiszen az amerikai filmszínházak már a kora hajnali nyitásra készülnek, és a filmet támogató evangéliumi keresztények egész mozikat béreltek ki előre.  A Rettenthetetlen bátorsága és a Hazafi kitartása eredményre vezetett – hogy a sikert meghozta-e, az néhány héten belül kiderül.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!