hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ítéletidő
Eltűnt milliárdok nyomában

2002. 10. 14.
Elődje visszásságainak feltárása kapcsán semmi esetre sem lehet tétlenséggel vádolni az új, koalíciós kormányt. A szimultán többfrontos vizsgálódás meg is hozta első hajtásait, így a Fidesz vezetői immáron nem a támadó fél pozíciójából viaskodhatnak. Mindemellett a szocialisták több a választási hajrában megfogalmazott vádjáról igazolódott be, hogy csupán hangzatos kacsáról van szó. Lapunknak Keller László államtitkár és Torgyán József pártelnök kommentálta a történéseket. 



Várhegyi Attila pártigazgató. Elesett 

Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója, a kultusztárca egykori államtitkára kedden mondott le képviselői mandátumáról, miután az ügyében másodfokon eljáró bíróság – az elsőfoknál szigorúbb ítéletet hozva – jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és ötszázezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Várhegyi, aki Szolnok polgármestereként a bíróság szerint öszesen százötvennégymilliós kárt okozott az önkormányzatnak, közleményben adta tudtul, hogy "lelkiismerete tiszta", és lemondása ellenfelei zaklatásának köszönhető. Emlékezetes, hogy az Orbán-kormány idején lefolytatott elsőfokú tárgyalás során közvetlenül az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt az ügyészség enyhítette a vádat, így a bíróság akkor csak pénzbírságot szabott ki ítéletében.

A kormányváltás másik nagy "vesztese" a Világraszóló magyarok kiállítás háziasszonya, Berkecz Mária korábbi igazgatónő, aki – a rendőrség gyanúja szerint – több százmillió forintos károkozásért felelős. Berkecz horribilis összeg? végkielégítése és hallgatási díja már júniusban a hatóságok látószögébe került, ám ami végleg meggyőzte a jelenlegi igazgatónőt a feljelentés szükségességéről, az annak megállapítása volt, hogy a Fidesz-érában tevékenykedő vezetés tavaly év végéig nemcsak a kétéves távra ütemezett három és fél milliárd forintot költött el, hanem további egymilliárdot is – a kormánygaranciával fölvett hitelből. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében felmerült Stumpf István, a MEH volt vezetője és Bártfai Béla exállamtitkár felelőssége is. Ők jelenleg egymásra mutogatással próbálnak szabadulni a terhek alól: Bártfai – aki a volt igazgatónő harminckétmilliós végkielégítése kapcsán kerülhet a rendőrség látószögébe – azt állítja, a megállapodást Stumpf megbízásából írta alá. Stumpf máshogy emlékszik.

A kormánymegbízásból dolgozó Proware Kft. mintegy négyszázmilliárd forintnyi kétesen felhasznált közpénz nyomára bukkant. A cég vezetője szerint az egyértelműen bűncselekményekkel összefüggésbe hozható összeg több tízmilliárdos nagyságrendű. A Proware körülbelül nyolcvan-száz esetben állapított meg törvénybe ütköző pénzáramlást a Magyar Fejlesztési Bank, a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópályakezelő Rt., a Kozumbank és az In-Forrás Kht. elmúlt négyéves tevékenységének tanulmányozása során. 



Áder János pártelnök. Mindenkit megvédenek? 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!