hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi lesz itt? Majd elválik, mint a MIÉP-esek
Franka: A második fordulóban a Fideszre szavazok

2002. 02. 24.
A MIÉP százhetvenhat egyéni képviselőjelöltjének nyolcvan százaléka diplomás, ezen belül közel harmincan orvosok, illetve állatorvosok, de számos jogász, valamint mérnök és tizenegy református lelkész is indul a párt színeiben – derül ki a jelöltek önéletrajzaiból. Egyéni körzetben huszonnyolc hölgy kívánja érvényre juttatni a magyar igazságot, MSZMP-s múltjukat viszont csak hárman vallják be férfiasan a világhálón közzétett egyperces családregényekben. A jelöltek túlnyomó része – saját elmondása szerint – mélyen vallásos, ugyanakkor tizenhárom százalékuk – szintén saját elmondása szerint – elvált. 

Ami a MIÉP-jelöltek egyéni esélyeit illeti, a helyi politikai viszonyokat figyelembe véve várhatóan csak néhány választókörzetben érhetnek el kiemelkedő eredményeket – ez az egyéni körzetben a harmadik helyezést jelenti. Zakó László Nagykanizsán, Franka Tibor Kispesten, Schuster Lóránt a IX. kerületben, ifjabb Hegedűs Lóránt Pilisvörösváron néz jó eséllyel egy-egy harmadik hely elé. (A dabasi időközi választásokon tavaly a jobboldali szavazók körében igen népszerű Franka Tibor 14 százalékkal lett a harmadik, ami a párt közlése szerint kiemelkedő eredménynek számított.) A MIÉP-jelöltek így valószínűleg a második fordulóban vissza fognak lépni a Fidesz javára. Erre utal Franka Tibornak egy múlt heti hatvani fórumon tett felszólítása is: "A második fordulóban mindenki szavazzon a Fideszre! MIÉP-es képviselőjelölt vagyok, de én is így fogok tenni!" – jelentette ki Franka. A MIÉP sztárjai sorába kívánkozik még a Budapesten induló (Hajdú) Demeter Dénes is, aki nem más, mint Demeter Ervin jelenlegi titkosszolgálati miniszter édesapja.

Saját egyházának döntése – úgy tűnik – vajmi kevéssé érdekli azt a tizenegy református lelkészt, akik a MIÉP színeiben kívánnak indulni a képviselői mandátumokért. A Református Egyházi Zsinat ugyanis korábban úgy határozott, hogy az egyház lelkészei nem lehetnek képviselők, párttagok, és semmilyen politikai szerepet nem vállalhatnak, továbbá kimondták, hogy a zsinati bíróság akár hivatásukból is felfüggesztheti a renitenskedő lelkészeket. Csoma Áron a zsinat sajtószóvivője mégsem tartja aggasztónak a lelkészek MIÉP-kötődését, és a választáson való indulását, ugyanis – mint a Heteknek elmondta – a zsinati hartározat csak március elsejével lép életbe, és egyébként is úgy szól, hogy a lelkészeknek csak abban az esetben kell szüneteltetni hivatásuk gyakorlását, ha valóban megválasztják őket.

A MIÉP képviselőjelöltjeinek többsége önéletrajzában egyébként következetesen hangsúlyozza saját és/vagy szülei vallásosságát. "Magyarságunkban benne foglaltatik keresztény erkölcsiségünk, keresztény voltunk és kereszténységünk, egyben örökös küzdelmünk nemzetiségünk megtartásáért" – áll a párt választási programjában.

Ahogy Oláh Lajos, a párt Budapest 5. számú választókerületében induló képviselőjelöltje vallja: "Gyermekkoromban a »ferences« szellemiség, majd a Piarista Gimnázium erkölcsisége határozták meg neveltetésemet. (…) Életelvemet: »Ora et Labora« (imádkozzál és dolgozzál) iskoláimból – politikai felelősségvállalásomat: »Van hallgatód? Nincsen?! Te mondd, ahogy Isten adta mondanod« Arany Jánostól vettem." A ferences szellemiség, illetve a prófétai küldetéstudat ellenére Oláh néhány sorral lejjebb így vall: "Második, teljes jogú házasságomban családi életem kiegyensúlyozott, két fiúgyermek nevelőapja vagyok." A magát nemzeti kereszténynek valló párt képviselőjelöltjeinek tizenhárom százaléka Oláhhoz hasonlóan elvált, legalábbis ennyien említik meg a sajnálatos eseményt önéletrajzukban. (Ez a tény persze nem lehet kizáró ok a képviselőjelöltségre egy olyan pártban, melynek elnöke kétszeresen is elvált.) A Székesfehérváron ringbe szálló Rónai László például így ír családjáról: "Kétszer nősültem, 1970-ben évfolyamtársamat, Dr. Péntek Ágnest vettem feleségül, 1994-ben elváltam, 1995-ben feleségül vettem Fáncsik Ilona gyógytornászt (akit 1975 óta ismertem és munkatársam volt), az együtt épített családi házban lakunk." Pallag Ferenc gárdonyi képviselőjelölt: "Tisztában vagyok azzal, hogy mint egy égő fáklya a sötétben, utat tudok mutatni, és úgy gondolom, hogy a MIÉP választási programja a tiszta út. (…) Házasságom nem sikerült, elváltan élek." Ugyanakkor a párt választási programjában a következőket olvashatjuk "A MIÉP a nemzetépítő állam megtervezésekor abból indul ki, hogy a magyarság megmaradásához, szolid gyarapodásához és a visszaszerzés évszázados programjához erkölcsileg megújult, minőségi maggal rendelkező, emelkedő nemzetre van szükség." 

Vannak, akik születésük illetve csecsemőkoruk körülményeiből vezetik le a mostani sikereket: Dr. Bakos Batu képviselőjelöltet a "Regnum Marianumban" keresztelték meg, míg Franka Tibor Szolnokon született, "alig 50 méterre a szovjet laktanyától, ahol idegenek fegyverrel és erőszakkal írták ifjú koromban hazám történelmét".

A másik markáns vonal a képviselőjelöltek bemutatkozó anyagában a kommunizmustól való elhatárolódás. 

"Büntetlen előélet? vagyok, politikai értelemben is, mert sem az MSZMP-nek, sem »leányvállalatainak« tagja nem voltam. Beszervezésemre még kísérletet sem tettek" – hangsúlyozza például Schuster Lóránt, aki fontosnak tartja tudatni azt is, hogy a bika jegyében született. Az egykori előadóművészhez hasonlóan szintén elhatárolódik az egypártrendszertől, ám e megnyilvánulások logikáját határozottan gyengíti, hogy – a közismerten III/III-as ügynökmúltú Csurka István mellett – az egyéni jelöltek között is akadnak egykori MSZMP-tagok. "A figyelmeztető felkérések után 1964-ben beléptem az MSZMP-be és 1989-ig, a fordulat évéig tagja voltam" – tesz beismerő vallomást például Komjáti Sándor szentesi MIÉP-képviselőjelölt, hasonlóan két, szintén az állampártba "kényszerített" társához.


Heti Franka

"Tűrhetetlen, hogy a magyar média 80 százalékát zsidók irányítsák!"

"Körmös-Bauer, Pető elvtárs és Demszky ünnepelték piros gyertyákkal a magyar hadsereg pusztulását!…"

"Afganisztánban a néger pilóta a mi pénzünkön lövi az afgánokat!" 

"Én tanítanám a romákat, hogy jól tudjanak zenélni, utána szétküldeném őket a világ minden tájára, hogy összehegedüljék nekünk a pénzt."

(Elhangzott a MIÉP hatvani kampánygyűlésén február 15-én.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!